Senternovem

28-10-2009 | Finalisten NET-Trofee: "fantastisch bericht!"

Woensdag 21 oktober was een spannende dag voor de dertien genomineerden van de NET-Trofee 2009. Die dag werd bekendgemaakt wie er door mochten naar de finale op 4 november. De Haagse Hogeschool, gemeente Wijchen en woningcorporatie Aramis Alleewonen waren de gelukkigen. Een rondje langs `de velden' met de eerste reacties.

Aan het woord zijn: Erik Vink namens de gemeente Wijchen (is betrokken bij ontwikkeling een gebouwbeheersysteem voor sporthal), Hans Gubbens namens de Haagse Hogeschool (is betrokken bij het ontwerp en bouw meest duurzame hogeschool van Nederland) en Ad van Reekum namens woningcorporatie Aramis AlleeWonen (is betrokken bij renovatie 246 bestaande woningen volgens passiefhuis-technologie).

En, wat ging er door u heen toen u het nieuws hoorde? Vink: "Fantastisch bericht! Leuk dat de jury het unieke inziet van ons project. Ik had er zelf niet bij stil gestaan dat het zo bijzonder is. Veel energieprijzen gaan vaak naar grote bedrijven, of gemeenten met een grote portemonnee. Wijchen is natuurlijk een relatief kleine gemeente. En nu zie je dat grote gemeenten ons concept gaan toepassen. Daar ben ik wel trots op."

Gubbens: "Het is goed om te zien dat zo'n langlopend project wordt beloond met een finaleplaats. We hebben er erg veel tijd en energie in gestoken: al in het voorjaar van 2002 startte de voorbereiding van de nieuwbouw. Er is toen bewust gekozen voor deze inzet op duurzaamheid. Momenteel zetten we de laatste puntjes op de `i'. Op 19 november zal premier Balkenende, als voorzitter van het Innovatieplatform, het gebouw officieel openen."

Van Reekum: "We hebben al vaker mee gedaan aan de NET-Trofee, eerder de finale bereikt, maar uiteindelijk niet gewonnen. We hopen natuurlijk de prijs te winnen."

Wat maakt juist uw project zo uniek of bijzonder? Vink: "We hebben het gebouwbeheersysteem helemaal zelf ontwikkeld en uiteindelijk gerealiseerd zonder meerkosten, We zijn eerst bij grote gemeenten te rade gegaan: hoe gaan zij om met het beheer van hun sportzalen, met energieverbruik, vandalisme, veiligheid. Niemand had een panklare oplossing. Daar zijn we toen zelf naar gaan zoeken. In Jip en Janneke-taal hebben we geformuleerd wat we wilden, en vervolgens zijn we bedrijven gaan aanschrijven. Een klein bedrijf was bereid om op `no-cure-no-pay'-basis een `tool' te ontwikkelen. Inmiddels kloppen de grotere gemeenten bij ons aan. Eén gemeente gaat nu tien gebouwen aanpakken. De ervaring die zij hiermee hebben opgedaan heeft weer geleid tot een aanpassing van de bestaande techniek. Daar profiteren wij weer van."

Gubbens: "De dependance in Delft is voor een onderwijsgebouw (met een oppervlakte van 15.000 m2), met bijbehorende fluctuerende bezetting, echt duurzaam geworden. De EPC ligt op 0,59, terwijl de norm voor onderwijsgebouwen ligt op 1,4. Zeer ingenieus is ons fijnmazige klimaatsysteem Octalix. Dit is een intelligent energie- en comfortmanagementsysteem, dat gericht is op energiebesparing door strikt te sturen op de echte energiebehoefte en reageert op de vraag van de gebruikers van een gebouw. Sensoren meten continu de temperatuur, het CO2-gehalte en het energieverbruik in de ruimtes en stellen hier de installaties op af. In principe hoeven hier ook geen ramen open."

Van Reekum: "De schaal waarmee we in Roosendaal bestaande woningen op passiefhuis-niveau (willen) renoveren is in Nederland uniek. Op dit moment zijn er drie duurzame 'proefwoningen' gerealiseerd, waarbij gemiddeld 700-900 m3 gas per woning per jaar wordt bespaard. Uiteindelijk pakken we in totaal 246 bestaande woningen aan en daar starten we volgend jaar mee. Internationaal gezien is er ook veel belangstelling voor het project. Dat stelt ons in staat een internationaal kennisnetwerk op te bouwen, en dat gebruiken we voor het realiseren van onze ambities."

Wat verwacht u van het winnen van de NET-Trofee? Vink: "We zien nu al een sneeuwbaleffect. Gemeenten die over ons project gehoord of gelezen hebben, kloppen bij ons aan met vragen. Ik geef lezingen aan geïnteresseerde gemeenten. Als we de prijs winnen, betekent dit nog meer bekendheid voor ons project. Gemeenten hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. We kunnen het gezamenlijk oplossen."

Gubbens: "We hopen dat het winnen van de NET-Trofee publiciteit oplevert, niet alleen voor ons gebouw en de toegepaste technieken, maar ook voor het hoger technisch onderwijs in Nederland. De belangstelling voor techniek onder leerlingen loopt terug. Ons eigen gebouw biedt kansen voor studenten om vertrouwd te raken met allerlei besparingstechnologieën."

Van Reekum: "Binnen Aramis vinden we energiebesparing erg belangrijk. De NET-Trofee kan bijdragen aan het vergroten van de bewustwording. Een groot deel van het Nederlandse woningbestand stamt uit de jaren zestig. We hopen dat ons project ook anderen inspireert bij dergelijke woningen energiebesparingsmaatregelen te nemen. Want juist in de bestaande bouw is het potentieel aan energiewinst het grootst."