Boek Ik beken als breekijzer in politieke discussie Indisch verleden
26/10/2009 18:01
FMB Uitgevers
PERSBERICHT
'IK BEKEN' als breekijzer in politieke discussie Indisch verleden
Podiumoptreden schrijfster Elise G. Lengkeek tijdens groots opgezette manifestatie 'Indische beweging' op Het Plein, 28 oktober 2009
DEN HAAG - 26 oktober 2009. Het Indisch Platform (IP) belegt op woensdag 28 oktober 2009 om 15.30 uur in Brasserie Luden op het Plein (nabij Nieuwspoort) zowel een persconferentie als de grote manifestatie, Indische Beweging, waarop onder andere de schrijfster Elise G. Lengkeek zal spreken over de rol van haar boek Ik beken als breekijzer in een discussie die al meer dan zestig jaar duurt. In beide activiteiten staat centraal de uitkomst van het gesprek met mevrouw Jet Bussemaker (VWS) en een delegatie van het Indisch Platform, inzake het regeringsstandpunt over het oplossen van de zogeheten 'Indische kwestie'. Er wordt een groot aantal bezoekers verwacht op deze manifestatie.
De inhoud van de Indische kwestie is neergelegd in de conclusies van de twee NIOD-rapporten, die in de afgelopen maanden onder de aandacht zijn gebracht door het IP bij de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Omdat alleen de pers is uitgenodigd voor deze persconferentie, wordt de uitkomst ervan daarna in bredere kring en voor de achterban verzorgd tijdens een grootse manifestatie op Het Plein, met podiumsprekers en optredens van artiesten. Daarop zal acte de presence worden gegeven door o.a. een delegatie van het IP, alsmede door Elise G. Lengkeek, de schrijfster van het boek Ik beken, dat op 27 april jl is verschenen. De tweede druk van dit boek werd op 23 juni jl. op initiatief van het IP uitgereikt aan de voltallige Vaste Kamercommissie VWS, om hen via dit document humain concreet te informeren over het verborgen leed van Nederlands-Indië.
Premier Balkenende en Kamervoorzitter Verbeet: Ik beken hoort thuis in historische canon
Ik beken, dat met het verhaal van de veertienjarige verzetsheld Ferry Holtkamp een sterk onderbelicht deel van de geschiedenis van Nederlands- Indië en de Indische gemeenschap blootlegt ten tijde van en na de Tweede Wereldoorlog, heeft een belangrijke rol gespeeld om de leden van deze commissie bewust te maken van het schrijnende onrecht dat de Indische gemeenschap door regeringen op rij is aangedaan tot op heden. Het betreft het niet betalen van salarissen aan in Nederlands-Indië werkende rijksambtenaren na het beeindigen van de Tweede Wereldoorlog, en de kwestie inzake rechtsherstel, oorlogsschade en -roof.
Inmiddels hebben ook de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Verbeet, diverse ministers, evenals minister president Balkenende het boek Ik beken ontvangen en zich in hun persoonlijke reacties aan het adres van zowel de auteur als het Indisch Platform diep onder de indruk betoont.
Het is belangrijk dat de Indische geschiedenis wordt opgenomen in de historische canon en in lesprogramma's op scholen.
Elise G. Lengkeek publiceerde na Ik beken vorige week bij FMB Uitgevers (Truth & Dare)het boek Niemand weet waar ik ben, dat zij schreef met en over Julia Samuël, waarin de moedige strijd van ex-Veronicapresentatrice tegen kanker en malaria centraal staat.
http://www.eliselengkeek.nl