Verantwoording en toezicht bij instellingen op afstand van het Rijk

26/10/2009 16:11

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer publiceert op woensdag 28 oktober 2009 om 14.30 uur het rapport Verantwoording en toezicht bij rechtspersonen met een wettelijke taak, deel 5. Terugblik 2009.

De Algemene Rekenkamer doet al vele jaren onderzoek naar instellingen die met publiek geld een wettelijke taak op afstand van de rijksoverheid uitvoeren. Het terugblikrapport dat op 28 oktober 2009 wordt gepubliceerd, grijpt terug op uitvoerig onderzoek dat de Algemene Rekenkamer in 2006 heeft uitgebracht over de positie van deze instellingen (rechtspersonen met een wettelijke taak). Er bestaan circa 1.900 van deze instellingen (variërend van scholen, Staatsbosbeheer, UWV, Sociale Verzekeringsbank, Nederlands Meetinstituut, Bloembollenkeuringsdienst, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, de 25 politieregio's en reclasseringsorganisaties).

In het rapport wordt aangegeven wat er op het terrein van verantwoording over en toezicht op deze instellingen sinds 2006 is gebeurd en hoe is omgegaan met de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer uit 2006. Daarnaast is bekeken welke ontwikkelingen zichtbaar zijn rond de ministeriële verantwoordelijkheid en hoe het staat met de informatiepositie van de Tweede Kamer.

De Algemene Rekenkamer is in 1998 gestart met een reeks van onderzoeken naar het veld van organisaties die op afstand van de rijksoverheid opereren. Aanleiding hiervoor was de constatering dat het parlement onvoldoende inzicht werd geboden in de stand van zaken op het gebied van rechtmatigheid en financieel beheer bij de instellingen met een wettelijke taak.

Over Terugblikrapporten van de Algemene Rekenkamer

De onderzoeksrapporten van de Algemene Rekenkamer bevatten standaard een aantal aanbevelingen gericht op de oplossing van problemen die in het onderzoek zijn gesignaleerd. Ministers zeggen soms naar aanleiding van deze aanbevelingen concrete acties toe, soms ook niet. Wat gebeurt er met de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en de toezeggingen van bewindspersonen na de publicatie van ons rapport? Hebben onze aanbevelingen opvolging gekregen?

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op woensdag 28 oktober 2009 vanaf 10.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 28 oktober 2009 om 14.30 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.