Ingezonden persbericht

Persbericht

Eerste 'Red de Eems Award' uitgereikt aan North Water

Harlingen, 8 oktober 2009

De Waddenvereniging heeft de tweede zaterdag van oktober uitgeroepen tot de 'Dag van de Eems'. Zo kan de toestand van de Eems ieder jaar opnieuw onder de aandacht worden gebracht. En dat is nodig, want het gaat nog steeds niet goed met het Eems-Dollard gebied. De Waddenvereniging vraagt al geruime tijd om actie. Politiek en bedrijfsleven erkennen de problemen: vertroebeling, verontreiniging, insnoering binnen te nauwe dijken en ingewikkelde bestuurlijke verhoudingen aan weerszijden van de grens. Maar die erkenning heeft nog niet geleid tot verbetering. De Waddenvereniging laat het er niet bij zitten en blijft de publiciteit zoeken over deze kwestie.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. En daar wijst de Waddenvereniging graag op. Daarom wordt voortaan ter gelegenheid van de 'Dag van de Eems' ieder jaar de 'Red de Eems Award' uitgereikt als blijk van erkenning voor werken aan een gezonde Eems.

De eerste 'Red de Eems Award' gaat naar één van de dochters van Waterbedrijf Groningen: het bedrijf North Water B.V.

Rond Delfzijl deed zich een situatie voor die vergelijkbaar is met het hele estuarium: er was een probleem (zout afvalwater van de plaatselijke industrie) dat door alle betrokkenen werd gezien zonder dat iemand zich als eerste verantwoordelijk voelde. Uiteindelijk nam Waterbedrijf Groningen in samenwerking met een aantal andere partijen het initiatief om een afzonderlijke zuiveringsinstallatie voor dit afvalwater te gaan bouwen. Want Waterbedrijf Groningen wil als maatschappelijke onderneming de waterbelangen duurzaam veilig stellen. Voor dit doel werd een apart bedrijf, te weten North Water B.V. opgericht. In North Water werken het Waterbedrijf Groningen en Evides Industriewater samen.

Op woensdag 28 oktober wordt de installatie officieel geopend. De Waddenvereniging beschouwt dit als een stap in de goede richting: samenwerken om concrete resultaten te kunnen boeken.

De directeur van Waterbedrijf Groningen en North Water de heer Hoogeveen, kreeg de award, een fraai vorm gegeven plaquette, uitgereikt door de heer Verheij die bij de Waddenvereniging verantwoordelijk is voor de actie 'Red de Eems'. De plechtigheid werd nog geaccentueerd door het hijsen van de bij de award behorende vlag, die straks bij de afvalwaterzuivering zal gaan wapperen.