Groen!

Groen! lanceert ambitieus Kopenhagenâprotocol en dito campagne

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid), Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 27 oktober 2009 in "Klimaat en energie"

In de aanloop van de klimaatconferentie te Kopenhagen in december lanceert Groen! ambitieuze klimaatvoorstellen op 5 domeinen: mondiaal, Europees, federaal, Vlaams en lokaal en een campagne om mensen te ondersteunen in hun oproep voor een stevig klimaatbeleid. Groen! wil de verschillende niveaus oproepen om pakken meer ambitie aan de dag te leggen.

Federaal parlementslid Tinne Van der Straeten: "Zoals het er nu naar uitziet, wordt de top in Kopenhagen een flop. De rijke industrielanden willen niet met voldoende garanties over de brug komen. Europa, België en Vlaanderen wentelen zich in zelfgenoegzaamheid en verliezen zo de historische kans om echt leiderschap aan de dag te leggen."

Dé uitdaging van Kopenhagen is dat alle landen - ieder in verhouding tot de eigen rijkdom - inspanningen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om te schakelen naar een groene, koolstofarme economie. Voor Groen! is dat ook een economisch verhaal. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum: "Door te investeren in klimaat kunnen duizenden groene jobs geschapen worden en kunnen we uit de recessie raken. Het is bovendien een sociaal verhaal. De top van Kopenhagen is vooral een Noord-Zuid-top waar radicaal gekozen dient te worden voor ecologische rechtvaardigheid."

Dat kan maar lukken als alle rijke landen, dus ook België en Vlaanderen, voluit gaan voor een tweesporenbeleid :
1. De eigen uitstoot van broeikasgassen veel sterker verminderen dan gepland. Op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek weten we dat een reductie van de uitstoot door de rijke landen tot 40% tegen 2020 (met als referentiejaar 1990) noodzakelijk is als we de opwarming onder de 2°C willen houden.

2. De klimaatsteun voor ontwikkelingslanden moet groot genoeg zijn om de landen in het Zuiden over te halen om ook bij hen de uitstoot te verminderen, om de ontbossing tegen te gaan en ook te investeren in een koolstofarme economie. 99% van de slachtoffers van de opwarming vallen in het Zuiden. De ontwikkelingslanden moeten dan ook door de rijke landen geholpen worden om zich aan te passen aan de effecten van de klimaatsverandering. Deze steun moet komen bovenop de gelden voor ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding.

Groen! heeft een reeks concrete klimaatvoorstellen op alle beleidsniveaus. We lichten er enkele uit :

Europa

Veiling van emissierechten voor alle grote berdrijven die veel energie verbruiken, en dat zonder uitzonderingsclausules die alles weer op losse schroeven kunnen zetten.

België

Een federale klimaatwet die oplegt dat we jaarlijks 3% minder broeikasgassen uitstoten. Dat is ook een eis van de Big Ask-campagne. Minister Magnette moet zijn belofte waar maken.

Vlaanderen

Vlaanderen moet een efficiëntienorm van 50% invoeren voor energiecentrales en zo de bouw van nieuwe kolencentrales uitsluiten. Vlaanderen moet ervoor zorgen dat groene stroom altijd voorrang krijgt op stroom afkomstig van kerncentrales of klassieke centrales op het distributie- én op het transmissienet. Idem voor biogas op het gasnet.

Gemeenten

Veel gemeenten hebben al een lokaal Kyoto-protocol afgesloten. Het is nu tijd om over te gaan op een lokaal Kopenhagen-protocol met meer aandacht voor extra steun aan derde wereld partners.

Groen! maakt zich vooral zorgen over de houding van Vlaanderen en meer bepaald van minister Joke Schauvliege. Hermes Sanctorum: "Tijdens de voorbereiding van Kopenhagen is vooral gebleken dat Vlaanderen steeds op de rem staat als het over meer eigen engagementen of meer solidariteit met het Zuiden gaat. Als minister Schauvliege met deze ingesteldheid volgend jaar de Europese raad van milieuministers voorzit tijdens het Belgisch voorzitterschap, vrezen wij dat Vlaanderen alweer en mal figuur zal slaan."

Klik hier om het volledige Kopenhagen-protocol voor de verschillende niveaus na te lezen

Klik hier om het overzicht van onze Kopenhagen-campagne

Contact: Hermes Sanctorum -
Zie het origineel