Ingezonden persbericht
PERSBERICHT - DEN HAAG, MAANDAG 19 OKTOBER 2009
Sin City, aflevering 2: Eigendunk
Sin City, aflevering 'eigendunk'
De uitroeptekens in het normen en waarden-debat moe, wil Kosmopolis Den Haag met Sin City juist enkele vraagtekens plaatsen... want in hoeverre zijn wij grootstedelingen het eigenlijk eens? Kan wat de één assertief noemt, door de ander niet net zo goed als uitermate brutaal worden beschouwd en is wat sommigen als geduldig ervaren, ook niet passief, of zelfs laks te noemen?
In deze vierdelige reeks met theater en debat neemt Kosmopolis Den Haag hedendaagse vormen van deugden en ondeugden onder de loep. Dit alles vindt plaats in het Paradijs, de kleine zaal op de zolder van de Koninklijke Schouwburg. In deze tweede aflevering: eigendunk, gebrek aan ontvankelijkheid, eigenbelang en onverschilligheid.
Gespreksleider: Markha Valenta - amerikanist en historica.
Sprekers: schrijver en hoogleraar humanistiek Harry Kunneman, auteur van 'Het Dikke Ik' en schrijver en columnist Asis Aynan.
Acteurs: Huub Brinkhof, Mimoun Boukiour en Sophie de Bree.
Locatie: Koninklijke Schouwburg Den Haag / Het Paradijs
Datum & tijd: dinsdag 27 oktober, aanvang 19.30 uur
Entree: 7,50 euro / met Ooievaarspas: halve prijs
Reserveren: www.ks.nl of 0900 3456789 (10 ct p/m)
"Niet religie moet ons nieuwe kaders ons geven, we moeten ze zélf scheppen," benadrukte filosoof Frans Jacobs in de eerste aflevering over 'mateloosheid'. Maar hoe kunnen ouders kinderen strakkere kaders geven als van buitenaf de boodschap is dat we alles maar kunnen en mogen? Hoe voorkomen we dat we een arrogante mentaliteit kweken? Of hebben we een bepaalde mate van eigendunk juist ook nodig om tot zogeheten bovenmenselijke prestaties te komen?
Over Sin City - Levenskunst in een new urban culture
Sin City beproeft de moderne mens op het vermogen tot weldoordacht handelen. Met korte sketches en improvisaties brengen acteurs helden en hufters tot leven. Sprekers die dagelijks te maken hebben met morele frictie in de omgangsregels, zorgen voor ethische gespreksstof over actuele multiculturele dilemma's.
Sprekers aflevering 2, Eigendunk of het gebrek aan ontvankelijkheid
Markha Valenta
Amerikanist en historica en wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van religie en democratie aan de Universiteit van Amsterdam en voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De laatste jaren heeft zij onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse en Amerikaanse politieke and publieke reacties op moslims. Voor de WRR werkt ze mee aan het project Religie en het publieke domein, vooral met betrekking tot internationale ontwikkelingen.
Harry Kunneman
Harry Kunneman (1948) studeerde in 1974 af in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en promoveerde aan deze universiteit in 1986 in de wijsbegeerte op het boek De Waarheidstrechter (cum laude). Van 1974 - 1989 was hij als universitair docent sociale filosofie verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de UvA, waar hij zich vooral bezighield met kritische theorie, in het bijzonder met het denken van Jürgen Habermas. In 1990 werd hij hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek waar hij de leerstoel Sociale en politieke theorie bekleedt.
Asis Aynan
Asis Aynan studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op een ROC in Haarlem. Hij schrijft wekelijks een column voor Het Parool, boekrecensies voor NRC Handelsblad, is redacteur bij het opinietijdschrift Contrast en draagt regelmatig columns voor de Nederlands Islamitische Omroep (NIO) op Radio5.
Over Sin City: vierdelige reeks van Kosmopolis Den Haag
Populisten, pessimisten en moralisten houden ons een doembeeld voor van een grenzeloze en verdorven samenleving: eigenbelang en minachting voor andersdenkenden voeren de boventoon. Oude, vertrouwde beschavingswaarden lijken verloren. We kijken niet meer op van hufterig, respectloos en schaamteloos gedrag. In onze seculiere en hoogst geïndividualiseerde maatschappij is het maar de vraag of religieuze deugden zoals schroom, nederigheid en bescheidenheid nog waardering krijgen. Leven wij nu echt in een decadente, cynische en mateloze tijd, van mondige, welvarende, maar tegelijk hoogst ontevreden, ressentimentvolle ''dikke ikken"?
De eerste aflevering op 29 september stond in het teken van Mateloosheid. De volgende twee afleveringen zijn op maandag 23 november: over Gemakzucht of het gebrek aan toewijding; en op maandag 14 december: over Domheid of het gebrek aan wijsheid.
Over Kosmopolis Den Haag
Kosmopolis stelt zich ten doel de sociale cohesie in de stad te bevorderen en verkiest daartoe kunst en cultuur als middel. Zij wil het kunstklimaat in Den Haag verlevendigen en daarbij kunstenaars, kunstbeoefenaars en kunstminnaars betrekken. Zij wil kunst en cultuur zichtbaarder en voor een breder publiek toegankelijk maken. En zij zet zich in om de onderlinge samenwerking tussen culturele instellingen te verdiepen en grootstedelijk kunstbeleid te stimuleren, beleid dat gericht is op de internationale stad in al haar hoedanigheden, met al haar gezichten. www.kosmopolisdenhaag.nl. -------
Ingezonden persbericht