PERSBERICHT
23 oktober 2009
Op zoek naar sporen van toonaangevende families en Poolse troepen NIEUWE ERFGOEDWANDELROUTE IN TIELT
In Tielt werd zopas een nieuwe erfgoedwandelroute ingewandeld. Het is ondertussen de 17de provinciale erfgoedwandelroute. Deze wandelroutes hebben het cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. De provinciale route (3 km) in Tielt gaat op zoek naar de sporen van toonaangevende families en Poolse troepen.
Tielt is een stad met een rijk verleden. Vooral de laatste twee eeuwen zijn nog duidelijk in het straatbeeld zichtbaar. Zo gidst de erfgoedwandelroute de bezoeker langs statige herenhuizen van textielbaronnen en lokale politici. De route verkent niet alleen het stadscentrum maar gaat ook even richting stedelijke begraafplaats. Met deze erfgoedwandelroute kan men kennismaken met de bekende en minder bekende gebouwen en monumenten van de stad.
Huis Mulle, Poolse troepen en het Belfort
In de routebrochure zijn 3 thema's uitgewerkt. Het eerste thema handelt over de familie Mulle de Terschueren. Weinig namen zijn immers zo met de 19de-eeuwse geschiedenis van Tielt verweven als die van de familie Mulle de Terschueren. Drie generaties drukten hun stempel op het uitzicht van de stad. In een tweede thema komt de bevrijding van de stad op het einde van de Tweede Wereldoorlog aan bod. Op 8 september 1944 werd Tielt bevrijd door de Eerste Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Het stadsbestuur en de bevolking bleven de Poolse troepen bijzonder erkentelijk en de herdenkingsmonumenten herinneren nog aan deze bewogen tijd. Een derde invalshoek belicht het Belfort dat ondertussen is erkend als werelderfgoed.
17 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen
De realisatie van de 17de erfgoedwandelroute in Tielt is meteen ook de tweede erfgoedroute in het Brugse Ommeland, naast die van Damme. De Kust telt tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er routes in Kortrijk, Roeselare, Veurne, Poperinge en Menen. Het aanbod wordt nog verder uitgebreid. In de volgende jaren komen er nog vijf nieuwe erfgoedwandelroutes bij in de provincie.
Partners
De erfgoedwandelroute is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie was mogelijk dankzij de steun van de stad Tielt en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het project 'Grenzeloos Wandelen' (Interreg IVa). De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer stonden in voor de coördinatie.
Praktisch
Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost ¤ 2,00 en is onder andere beschikbaaar op de volgende plaatsen:
* Westtoer, T 050 30 55 00,
* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021,
*
* Toerisme Tielt, T 051 40 15 80,
* Info:
Ingezonden persbericht