Projectontwikkelaars verheugd met openstelling GO-regeling
27/10/2009 14:10
Neprom
Persbericht
Voorburg, 27 oktober 2009
Projectontwikkelaars verheugd met openstelling Garantie Ondernemingsfinanciering
EZ slecht barrière voor financiering bouw- en ontwikkelsector
De NEPROM (de vereniging van projectontwikkelaars), FGH Bank en SNS Property Finance reageren verheugd op de verruiming van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). De projectontwikkelaars en vastgoedfinanciers menen dat minister Maria van der Hoeven (EZ) met de openstelling voor projectontwikkeling een belangrijke barrière heeft geslecht. De partijen verwachten dat tal van bouwprojecten hierdoor alsnog doorgang kunnen vinden.
De ontwikkeling van nieuw vastgoed wordt sinds het uitbreken van de crisis ernstig bemoeilijkt door het ontbreken van voldoende vastgoedfinanciering. Doordat buitenlandse banken nagenoeg geheel zijn verdwenen van de Nederlandse markt en ook de Nederlandse banken veel terughoudender zijn geworden, is de bouw van tal van vastgoedprojecten uitgesteld. Het gaat vaak om projecten van groot lokaal belang, waar het gemeentelijk bestuur reeds alle medewerking aan heeft verleend en waarvoor vaak al huurcontracten zijn afgesloten. Dergelijke projecten bestaan vaak uit combinaties van kantoren en/of winkels met woningen, scholen, zorgvoorzieningen of andere maatschappelijke voorzieningen. De NEPROM verwacht dat door het openstellen van de GO-regeling voor projectontwikkeling, waardoor het Rijk een deel van de risico's van de lening op zich neemt, banken eerder bereid zijn om financiering te verstrekken.
In de afgelopen maanden heeft de NEPROM, samen met FGH Bank en SNS Property Finance, intensief overleg gevoerd met het ministerie van EZ om de regeling open te stellen voor vastgoedontwikkeling. Daartoe heeft minister Van der Hoeven van EZ op 26 oktober besloten. Feitelijk betekent dit dat het Rijk - onder nader te bepalen condities - bereid is zich garant te stellen voor 50% van de financiering verstrekt door banken ten behoeve van vastgoedontwikkeling. Hierbij geldt een maximum van 150 miljoen euro per onderneming. Voor de banken betekent dit dat de risico's aanzienlijk worden beperkt en het aantrekkelijker wordt om de financiering te verstrekken. Van der Hoeven besloot tevens dat ook herfinanciering van bestaande kredieten onder voorwaarden mogelijk wordt gemaakt en ook bankgaranties onder de regeling worden gebracht. Met name voor bouwbedrijven zijn dat zeer waardevolle verruimingen. De NEPROM verwacht dat de maatregelen van minister Van der Hoeven een zeer positief effect op de bouw- en ontwikkelsector zullen hebben.
http://www.neprom.nl
http://www.neprom.nl