Duurzame energie meer gebaat bij verplichtingen dan bij subsidies
27/10/2009 13:00
PricewaterhouseCoopers B.V.
PwC overhandigt petitie duurzame energie aan Vaste kamercommissie EZ
Den Haag, 27 oktober 2009 - Nederland is meer gebaat bij een stelsel van verplichtingen met betrekking tot duurzaamheiddoelstellingen dan bij de huidige subsidies en stimuleringsstelsels. Een stelsel van verplichtingen levert veel meer eenduidigheid op ten aanzien van verantwoordelijkheden en een gelijk speelveld voor alle partijen. Daar hoort echter wel bij dat de overheid zorg draagt voor het juiste investeringsklimaat. Dat is een van de belangrijkste conclusies die PricewaterhouseCoopers (PwC) in haar petitie 'Een beter klimaat voor duurzame energie' trekt. De petitie is vandaag overhandigd aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken.
De petitie vormt de weerslag van een dertigtal interviews met bedrijfsleven en overheid over de vraag hoe de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland de benodigde extra impuls kan worden gegeven. "Om duurzame energie daadwerkelijk binnen ons systeem te realiseren en tevens de doelstelling van 2020 te behalen, is een reset noodzakelijk ongeacht de economische situatie", stelt Fred Klaassen, verantwoordelijk voor de Renewable Energy Group van PwC. "Ondanks de relatieve welvaart en de druk die het milieu op het dichtbevolkte Nederland legt, zien we in Nederland een achterblijvende ontwikkeling van duurzame energie. Dit is jammer en onacceptabel gelet op de noodzaak daarvan en de kansen die duurzame energie voor de economische ontwikkeling biedt."
"Het is duidelijk dat het bedrijfsleven en de overheid zich deze noodzaak terdege realiseren. Onze indruk is dat het bedrijfsleven bereid is om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van duurzame energie te nemen. Daartoe wordt een stelsel van verplichtingen met betrekking tot de duurzaamheiddoelstellingen beter geacht dan de huidige subsidies en stimuleringsstelsels. Een stelsel van verplichtingen levert voor alle partijen veel meer eenduidigheid op ten aanzien van verantwoordelijkheden en een gelijk speelveld. Daar hoort echter wel bij dat de overheid zorg draagt voor het juiste investeringsklimaat. Helderheid in en afdwingbaarheid van financiële regelingen en vergunningensystematiek is hierbij noodzakelijk. Hierbij kan Nederland het zich niet permitteren om geïsoleerd regelgeving te ontwerpen zonder dit in een internationale context te plaatsen. Dit kader dient voor de langere termijn vormgegeven te worden."
Volgens Fred Klaassen dient voorts de consument bewust te worden gemaakt van de consequenties van de keuze voor duurzame energie. "Dit houdt in dat heldere voorlichting dient plaats te vinden ten aanzien van consequenties voor procedurekwesties voor het verkrijgen voor vergunningen voor duurzame energieprojecten en ten aanzien van de kosten die gepaard gaan met de investeringen in infrastructuur en duurzame energie zelf. Het feit dat duurzame energie tot een stijging van de energiekosten van de consument zal leiden, is nog onvoldoende benadrukt in de discussie over duurzame energie."
PwC is van mening dat de urgentie van deze uitdaging hoger op de politieke agenda moet komen te staan, nu de geformuleerde doelstellingen niet worden gehaald. De petitie is bedoeld als voorzet voor een nieuw en helder te formuleren visie en input bij de beraadslagingen over de begroting. "De transitie naar een duurzaam energiestelsel is de grootste uitdaging waar we het komend decennium voor staan", aldus Fred Klaassen.
http://www.pwc.nl