Gemeente Zwolle

Baggeren aan de Weteringkade

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 22-10-2009

Betreft: artikel 44 vragen SP inzake Baggeren aan de Weteringkade

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad, wil ik namens de SP vragen stellen over het baggeren aan de Weteringkade.

Inleiding
In de Stentor van donderdag 22 oktober 2009 stond een artikel over het uitblijven van baggerwerk aan de Weteringkade. In dit artikel spreken de bewoners hun zorg uit over het scheef liggen van hun woonschip of ark. De belangenbehartiger Woonschepen Overleg Zwolle is gesprekspartner geweest van de voormalige wethouder de heer Van Dooremolen en betrokken bij het tot stand komen van de baggerplannen. Van Dooremolen heeft meermalen toegezegd dat ook aan het Almeloos Kanaal/Weteringkade slib weggehaald zou worden. De gemeente stelt nu bij monde van een woordvoerder dat de Weteringkade nooit in het baggerplan heeft gestaan. Het plan dat nu wordt uigevoerd is specifiek gericht op het verwijderen van vervuild slib. Daarnaast doet de woordvoerder de suggestie om een oplossing te zoeken.

Enkele citaten uit de ligplaatsverordening en stukken vanuit de Gemeente Zwolle

Citaat 1 (bij de promotie van het Baggerplan)
Het baggeren vindt plaats in de periode 2008 - 2011. Voor de uitvoering is de volgende planning gemaakt:

De Singelgracht (incl. Zwarte Water tot aan keersluis) in 2008/2009 Het Almeloos Kanaal, Nieuwe Vecht en Koelwaterkanaal in 2009/2010 Het Zwarte Water in 2010/2011
Westerveldse Aa en Willemsvaart in 2011/2012

Gemeente Zwolle stelt zeven en half miljoen beschikbaar voor het baggeren van de Zwolse Wateren Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en het Waterschap Groot Salland zijn overeengekomen in de periode 2008-2011 gezamenlijk de Zwolse wateren te baggeren. Daartoe stelt de gemeente een krediet van zeven en half miljoen beschikbaar. De samenwerking tussen de partners wordt in februari 2008 in een overeenkomst vastgelegd.

Citaat 2 (uit de ligplaatsverordening)
De woonschepen en arken liggen door de bank genomen in een omgeving met grote omgevingswaarde. Dat geldt zowel voor woonschepen en arken in bijvoorbeeld de Turfmarkt als voor de woonschepen aan de Weteringkade / Almelose kanaal.

Uit beide citaten blijkt dat het Almeloos kanaal/Weteringkade onderdeel is van het baggerplan en dat het water behoort tot het stedelijk water. Dit stedelijk water valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente.

Dit brengt ons bij de volgende vragen:

* Klopt het dat het gedeelte van het Almeloos kanaal/Weteringkade uit de baggerplannen is geschrapt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is hiervan de reden?
* Wat is de status van de toezeggingen gedaan in het verleden door de toenmalige wethouder dhr. van Dooremalen? Gelden deze toezeggingen nog?
* Bent u bereid om een duurzame oplossing te zoeken voor de woonschepen aan het Almeloos Kanaal/Weteringkade? Zo ja. in welke richting denkt u? Zo nee, waarom niet?
* In de ligplaats verordening wordt aangegeven waar woonschepen aan moeten voldoen. Welke verantwoordelijkheden en taken heeft de gemeente als het gaat om onderhoud van de Zwolse ligplaatsen?
* Erkend u de urgentie van het verwijderen van het slib aan de Weteringkade, gezien de mogelijke schade die wordt aangebracht aan de woonschepen aldaar? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie;
Emile Hoogterp

Bron: Raadsgriffie

Datum van 26-10-2009 tot 25-04-2010