Overleven onder een andere orde

21/10/2009 15:00

Politieacademie

Professor dr. Pieter Tops presenteert uniek historisch boek en onderzoek

Dinsdag 27 oktober a.s. wordt in Zorgcentrum Vaartland in de gemeente Vlaardingen het eerste exemplaar van het onderzoek 'Overleven onder een andere orde' overhandigd aan de heer Schaar, één van de nog in leven zijnde leden van de Geuzenverzetsbeweging. De Geuzen waren de eerste verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen al direct na het begin van de oorlog in opstand tegen de Duitse bezetter. Zij waren vooral actief in de omgeving van Vlaardingen en Schiedam. Het Geuzenverzet ontleende zijn strijdbare naam aan de historische Geuzen uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

'Overleven onder een andere orde' is de titel van een recentelijk verschenen en op 27 oktober te presenteren publicatie van de Politieacademie. Het boek is de weerslag van een recent en uniek historisch onderzoek, uitgevoerd door een groot aantal betrokkenen vanuit onder andere de Politieacademie, in samenwerking met diverse politiekorpsen waaronder het Korps Rotterdam-Rijnmond en verschillende universiteiten.

In deze 92 pagina's dikke, en rijkelijk van historische en persoonlijke foto's en overzichtkaarten voorziene, in boekvorm uitgegeven onderzoeksrapportage wordt een cold case uit 1944 onderzocht. Aan de hand van schriftelijke bronnen en mondelinge getuigenissen wordt de zaak gereconstrueerd waarbij vijf mannen uit Vlaardingen ten tijde van de Tweede Oorlog het leven laten. Zijn zij, zoals het krantenbericht uit die tijd vermeld 'op de vlucht doodgeschoten' of was er meer aan de hand en zijn ze standrechtelijk gefusilleerd? Of in normaal Nederlands; zijn zij op beestachtige wijze vermoord en speelde daarbij verraad een rol?

Vragen die de nabestaanden 65 jaar na dato nog altijd bezighield. Zij hoopten dat het onderzoek alsnog enkele prangende vragen kon beantwoorden. Een groot aantal van die vragen kunnen inmiddels op een groot aantal fronten volmondig met een 'ja' worden beantwoord. Waarmee voor de nabestaanden behalve troost, ook berusting gevonden wordt. Het is overigens op 27 oktober, de dag van de presentatie, precies 65 jaar geleden dat de vijf Vlaardingers door de toenmalige Duitse bezetter zijn doodgeschoten.

In de inleiding en het tweede deel van de avond geven professor dr. Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde Universiteit Tilburg, tevens lid van het College van Bestuur van de Politieacademie en de onderzoekers professor Bob Hoogenboom van de universiteit Nijenrode en de VU Amsterdam en historicus dr. Frank van Riet hun visie op het onderzoek en plaatsen zij de gebeurtenis in een tijdskader. Naast de gereconstrueerde feiten is de context immers van groot belang om de gebeurtenissen op waarde te schatten. Normen en waarden zijn immers niet zwart-wit.

Het boek zal nadrukkelijk als leercasus binnen het onderwijs gebruikt worden en is uniek in zijn soort. Voorts spreekt mevrouw Hartog-Hofman, dochter van één van de doodgeschoten mannen. Zij wil vertellen wat deze aanslag, het onderzoek én de uitslag daarvan voor haar betekent. De bijeenkomst wordt geleid en gepresenteerd door Joop van der Hor, voormalig politievoorlichter en als journalist betrokken bij het onderzoek.





http://www.politieacademie.nl

http://www.politieacademie.nl