Vereniging Milieudefensie
Info
VleesWijzer helpt consument te kiezen voor dier en milieu
Amsterdam, 23 oktober 2009 - De sleutel tot een beter dierenwelzijn en
een schoner milieu ligt in de handen van de consument. Maar wat is
beter voor het milieu: kippenvlees of rundergehakt? En welk dier leidt
een beter leven: een kalf of een varken? De nieuwe VleesWijzer van
Varkens in Nood en Milieudefensie geeft antwoord op deze vragen en
helpt consumenten een verantwoorde keuze te maken. De wijzer is gratis
verkrijgbaar in handzaam creditcardformaat en interactief te
raadplegen op www.vleeswijzer.nl.
De VleesWijzer toont de dierenwelzijns- en milieuscores van veertien
soorten vlees, zowel gangbaar als biologisch, en vier vleesvervangers.
Die scores zijn gebaseerd op twee wetenschappelijke studies (1) die
speciaal voor de VleesWijzer zijn uitgevoerd. Het resultaat is een
consumentenwijzer die in één oogopslag duidelijk maakt hoe milieu- en
diervriendelijk verschillende soorten vlees en vleesvervangers zijn.
Daarmee is de VleesWijzer wereldwijd de eerste en enige in zijn soort.
De vleesvervangers in de VleesWijzer scoren op beide vlakken het best
en eindigen dan ook boven aan de lijst. De meest verantwoorde
vleessoort is biologisch rundergehakt. Dit scoort zo goed, omdat dit
rundergehakt afkomstig is van oudere, `uitgemolken' koeien. Zij hebben
tijdens hun leven duizenden liters melk geproduceerd. Door die hoge
productiviteit belasten melkkoeien het milieu veel minder dan
bijvoorbeeld vleesrunderen. Daarnaast heeft een melkkoe een relatief
goed leven.
Kleine dieren als kippen, kalkoenen en konijnen scoren qua welzijn het
slechtst, maar het houden van deze dieren is veel minder
milieubelastend dan de productie van bijvoorbeeld rund- of lamsvlees.
Kippen, kalkoenen en konijnen leven met duizenden opeengepakt, zien
nooit het daglicht en groeien zeer snel. Dit is beter voor het milieu,
maar slecht voor de dieren. Deze tegenstelling geldt voor veel
vleessoorten.
Minder vlees
Om zowel de dieren als het milieu te sparen, is het van groot belang
om niet alleen verantwoord, maar ook minder vlees te eten. "Of we
willen of niet, we zullen onze vleesconsumptie moeten aanpassen als we
nog natuur in de wereld willen overhouden", stelt Hans Baaij,
directeur van Varkens in Nood. "De teelt van soja voor veevoer gaat
ten koste van de oerwouden in Zuid-Amerika en de veehouderij draagt
sterk bij aan de klimaatverandering. Als we op deze wijze verder gaan,
is er volgens experts in 2040 geen natuur meer over."
Met de VleesWijzer kan de consument eindelijk een duurzame keuze
maken. "Nederlandse supermarkten spelen een doorslaggevende rol bij
het mogelijk maken van die keuze", stelt René Houkema, woordvoerder
Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie." Zo kiezen koplopers Jumbo en
Plus voor een breed, aantrekkelijk geprijsd aanbod duurzaam vlees en
vleesvervangers. Wij roepen andere supermarkten op dit voorbeeld te
volgen."
De discussie over het wel of niet eten van (te veel) vlees wordt op
www.vleeswijzer.nl aangewakkerd door enkele openhartige interviews met
onder anderen Georgina Verbaan, Arjan Ederveen, Dolf Jansen en
Brigitte Kaandorp.
(1) De rapporten en achtergrondinformatie vindt u op
www.vleeswijzer.nl/verantwoording.
Document acties
* Delen |