Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

NIEUWE BLOEDTESTEN VOORSPELLEN TUBERCULOSE NIET BETER DAN TRADITIONELE HUIDTEST

Den Haag, 26 oktober 2009 - Nieuwe bloedtesten voor tuberculose zijn niet beter dan de traditionele huidtesten. Dit wil zeggen dat deze testen de ziekteontwikkeling van tuberculose niet beter kunnen voorspellen. Dit is de conclusie van het onderzoek dat deze maand in het wetenschappelijke onderzoekstijdschrift European Respiratory Journal (ERJ)(1) wordt gepubliceerd. Twee verschillende bloedtesten (IGRA testen) werden getest als alternatief voor de traditionele tuberculinehuidtest (Mantouxtest) voor het aantonen van een tbc-infectie bij immigranten. Immigranten die recent contact gehad hadden met een besmettelijke tbc-patiënt werden met de drie testen onderzocht en twee jaar lang gevolgd. Het onderzoek is uniek omdat er niet veel studies zijn waarbij mensen over een periode van twee jaar zijn gevolgd.

Ziekteontwikkeling

339 immigranten in Nederland die recent contact gehad hadden met een infectieuze tbc-patiënt werden onderzocht met de tuberculinehuidtest en de twee Interferon Gamma Release Assays (IGRA testen, QuantiFERON-TB Gold en T-SPOT.TB). Tijdens de bijna twee jaar durende vervolgperiode erna, ontwikkelde negen van hen tuberculose; ofwel 1.6% per jaar. Dit is vele malen hoger dan de kans op tuberculose bij de algemene bevolking. Het is daarom van belang deze gevallen vroeg op te sporen of liever nog te voorkomen. Dat is mogelijk door contacten van tbc-patiënten te testen op tbc- infectie. Personen met een infectie kunnen medicijnen slikken om de ziekte te voorkomen. De meeste mensen die geïnfecteerd zijn met tuberculose worden nooit ziek. De onderzoekers hoopten dat de nieuwe bloedtesten beter zouden voorspellen welke mensen ziek worden. Dit bleek niet zo te zijn. De zogeheten positief voorspellende waarde, lag bij alle drie de testen rond dezelfde waarde, namelijk 3%. Aangezien de tuberculinehuidtest de hoogste sensitiviteit (gevoeligheid) heeft, is dit nog steeds de aanbevolen test.

Tbc-infectie

Een groot deel van de tbc-patiënten in Nederland zijn immigranten. Zij zijn afkomstig uit landen waar meer tuberculose voorkomt dan in Nederland. Het vaststellen van een latente (dus nog niet zichtbare) tbc-infectie onder immigranten is lastig. Dit komt doordat de reguliere test, de tuberculinehuidtest, die gebruikt wordt om aan te tonen dat iemand drager is van de tbc-bacterie, een onterecht positieve uitslag kan geven bij mensen die vroeger gevaccineerd zijn tegen tuberculose. Daarnaast geeft de tuberculinehuidtest een positief resultaat zowel bij mensen die recent geïnfecteerd zijn, als bij mensen die in het verleden een infectie opgelopen hebben. Als een infectie langer geleden is, is de kans op ziekte ook kleiner, en daarom het innemen van preventieve behandeling minder belangrijk. Immigranten zijn vaak vroeger gevaccineerd en zijn ook vaak vroeger geïnfecteerd. Dit onderzoek laat zien dat ondanks deze beperkingen de kans op ziekte bij een positieve huidtest toch hoog is in deze groep. Daarom is het van belang contacten van infectieuze tbc-patiënten op tijd op te sporen om preventieve behandeling aan te bieden.

Onderzoekspartners

Het onderzoek met de titel: 'Predictive value for progression to tuberculosis by IGRA and TST in immigrant contacts' is uitgevoerd door KNCV Tuberculosefonds, het Centrum voor Infectie en Immuniteit Amsterdam (CINIMA) van Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), en veertien GGDen.


- einde persbericht -

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven ruim 1,7 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is, na hiv/aids, de tweede dodelijke infectieziekten ter wereld. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens. Voor meer informatie: www.tuberculose.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht