Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Opleidingsbudgetten vooralsnog buiten schot
Onderzoek Van Harte & Lingsma: werkgevers blijven investeren in ontwikkeling werknemers

Oegstgeest, maandag 26 oktober 2009 - Nu de budgetten in de meeste organisaties weer zijn bepaald, wordt ook duidelijker waar de klappen gaan vallen. Als er komend jaar in arbeidsvoorwaarden wordt gesneden, sneuvelen achtereenvolgens de bonus, de winstdeling en de auto van de zaak. Als het aan leidinggevenden ligt, blijft het opleidingsbudget vooralsnog echter buiten schot. Dit blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma onder ruim 600 leidinggevenden, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard.

Traditioneel bepaalt een groot deel van de organisaties in de maand oktober de opleidingsbudgetten voor het volgende jaar. Van de organisaties waarvan de budgetten nu bekend zijn, zegt bijna 60 procent het budget van 2009 in stand te houden. Slechts een kleine groep gaat verlagen en een nog kleinere groep verhoogt het budget. Dit geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen. "Opvallend is dat bijna een derde van de respondenten het budget nu nog niet heeft bepaald of nog geen definitieve keuzes heeft gemaakt. We moeten dus ook niet te vroeg juichen," waarschuwt Bob Hoogstra van opleidings- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma. "Maar de signalen voor werknemers en ook voor onze sector zijn relatief gunstig, zeker gezien het zware weer buiten. De overgrote meerderheid van leidinggevenden wil absoluut niet bezuinigen in ontwikkeling van mensen."

Ontwikkelde werknemers
Toch lijken de opleidingsbudgetten ook te lijden onder de financiële crisis. Waar dit jaar nog bij 14,7 procent van de bedrijven de opleidingsbudgetten zijn verhoogd ten opzichte van 2008, is de verwachting voor komend jaar dat slechts 5,7 procent de budgetten verder opschroeft. Hoogstra: "Geen complete verrassing natuurlijk, organisaties proberen overal waar het kan te bezuinigen. Tegelijkertijd geldt bij steeds meer bedrijven dat werknemers zelf ook steeds vaker invloed kunnen uitoefenen op keuzes in hun arbeidsvoorwaardenpakket. Dan rijst de vraagt of je een investering in jezelf als mens als 'extraatje' ziet, zoals een telefoon van de zaak, of als cruciaal onderdeel van je eigen ontwikkeling en je loopbaan." Uit het onderzoek blijkt overigens dat 67 procent van de medewerkers de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding van groot belang acht.

Wel of geen tijd?
Als gevolg van de crisis hebben verschillende organisaties minder werk, waardoor werknemers juist nu de tijd hebben om zich bij te scholen. 60,8 procent van de respondenten geeft inderdaad aan dat er dit jaar meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling was. "Toch verschilt dit blijkbaar sterk per organisatie," zegt Hoogstra. "In veel organisaties moeten werknemers juist een tandje bijzetten; om die reden worden in een derde van de bedrijven de opleidingsbudgetten voor 2009 niet opgemaakt."

Over het onderzoek
Van Harte & Lingsma liet het onderzoek naar de opleidingsbudgetten bij Nederlandse bedrijven uitvoeren door onderzoeksbureau PanelWizard. Aan het onderzoek namen 604 respondenten met een leidinggevende functie deel. In het onderzoek is rekening gehouden met een gezonde spreiding over sectoren (branches). Ook geeft het een evenwichtig beeld van de situatie bij kleine, middelgrote en grote bedrijven.

Over Van Harte en Lingsma

Van Harte & Lingsma is al 24 jaar toonaangevend in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Het bureau verzorgt (beroeps)opleidingen, trainingen en coachtrajecten gericht op leiderschap en management, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie, persoonlijke effectiviteit en communicatie. Daarnaast levert Van Harte & Lingsma maatwerk gericht op veranderprocessen, teamontwikkeling en betrokkenheid. Van Harte & Lingsma heeft 50 medewerkers en is gevestigd in Oegstgeest.


- Einde bericht -

---

**