Inzameling spaar- en tl-lampen door installateurs onder de loep

26/10/2009 06:00

Creative Venue BV

Inzameling spaar- en tl-lampen door installateurs onder de loep

Zoetermeer, 26 oktober 2009 - Stichting LightRec, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting, laat een onderzoek uitvoeren naar het beleid van installatiebedrijven met betrekking tot het gescheiden inzamelen van spaarlampen, TL-buizen en armaturen. Hoewel er door de vakbranche jaarlijks zo'n 1.000 ton lampen wordt ingezameld, lijkt eenzelfde hoeveelheid van deze e-waste stroom het inzamelsysteem nog niet te bereiken. Voor armaturen is het inzamelpercentage nog veel lager, in de orde van enkele procenten van wat er volgens LightRec aan armaturen wordt afgedankt. Het onderzoek moet onder meer handvatten opleveren om de installatiebranche beter te kunnen bedienen.

Veel installatiebedrijven hebben op papier het beleid om bij remplace, renovaties of sloop van kantoorgebouwen afgedankte lampen en armaturen apart te houden zodat deze nadien kunnen worden ingezameld en gerecycled. In praktijk gebeurt dit echter lang niet altijd en verdwijnen veel oude lampen en zelfs complete lichtarmaturen tussen het (bouw)afval. LightRec-directeur Jeroen Bartels: "We laten nu in kaart brengen hoe de praktijk is en of er een kloof zit tussen de werkvloer en het bedrijfsbeleid. Daarmee zoeken we naar verbeterpotentieel om een hogere inzameling daadwerkelijk te realiseren."

Monitoren

Het onderzoek wordt in overleg met Uneto/VNI uitgevoerd onder zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven in een representatieve steekproef. De resultaten worden tegen het eind van het jaar verwacht. Volgens Bartels kunnen met name opdrachtgevers ook nu al een duit in het zakje doen door inzameling van lampen en armaturen te verplichten en op te nemen in contracten voor schoonmaak, verbouwing of remplace. "Daarnaast is het zaak de prestaties van installateurs goed te monitoren, zowel in termen van het hebben van een MVO-beleid als van het daadwerkelijk daarnaar handelen", aldus Bartels.

Volgens hem kunnen bedrijven nog een wereld winnen door het inkoopbeleid van energiezuinige verlichting te integreren in het MVO-beleid. "We moeten er naar toe om inkopers een afweging te laten maken op basis van de totale Cost of Ownership, dus niet alleen op de investeringskosten. Daarmee vallen de hogere aanschafkosten van energiezuinige verlichting in het niet bij de lagere gebruikskosten. Zo kunnen dan ook de maatschappelijke kosten voor inzameling en recycling gemakkelijk worden gedragen. En dat geldt niet alleen voor de eigenaren van gebouwen. Ook voor installateurs, facilitair managers en schoonmaakbedrijven valt er nog veel te winnen."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door MLO.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.lightrec.nl