Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
De Bilt, 19 oktober 2009

ROC van Amsterdam en Ronald McDonald Centre starten uniek leerbedrijf

Maandag 26 oktober ondertekenen het Ronald McDonald Centre en het ROC van Amsterdam (ROCvA) een samenwerkingsovereenkomst voor een uniek leerbedrijf. Studenten van dertien verschillende ROCvA-opleidingen gaan stage lopen in het Centre, een sport- en spelcentrum voor mensen met een handicap of chronische aandoening dat nu in aanbouw is in Amsterdam-Noord. Het Centre vervult op die manier een maatschappelijke dubbelrol; niet alleen is het een sport- en spelcentrum voor gehandicapten, maar ook een uniek leerbedrijf in Nederland.

Carolien Gehrels, wethouder Sport in Amsterdam, is op 26 oktober aanwezig bij de presentatie van dit bijzondere leerbedrijf. ROCvA-studenten laten op die dag zien hoe de samenwerking met het Centre er in de nabije toekomst uit gaat zien. De chemie tussen en het enthousiasme van de twee doelgroepen van het leerbedrijf, mbo-studenten en mensen met een beperking, worden op een verrassende manier zichtbaar gemaakt.

Het leerbedrijf van het ROC van Amsterdam
Het ROCvA-leerbedrijf in het Centre biedt dagelijks ruim honderd studenten van verschillende opleidingen van het ROCvA een bijzondere leerervaringplek. De studenten zullen overdag en in de avonduren bezoekers met een beperking ondersteunen bij sport- en spelactiviteiten in het Centre. Verder spelen studenten een actieve rol in de bedrijfsvoering van het Centre en worden er extra activiteiten georganiseerd op het projectenbureau. Doel van het leerbedrijf is om zoveel mogelijk ROCvA-studenten in aanraking te brengen met de doelgroep van het Centre en daarmee een verdieping van hun onderwijs te creëren. Ook maken de studenten op een essentiële manier onderdeel uit van de organisatie van het nieuwe Centre.

Stagiaires van de Hogeschool INHolland zullen de ROCvA-leerlingen coachen. Daarnaast is er plek voor 20 tot 25 mensen met een Wajong-uitkering om een opleiding te volgen in het Centre. Het gaat hierbij om mensen die door een structurele functiebeperking een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het Centre volgen ze een leerwerktraject met een baangarantie als medewerker op de afdeling Cleaning, Beveiliging of Horeca. Re-integratiebedrijf De Werkmeester is voor extra jobcoaching ter plekke aanwezig.

Ronald McDonald Centre

Het Ronald McDonald Centre wordt het eerste sport- en spelcentrum in West-Europa voor kinderen, jong volwassenen en andere doelgroepen met een handicap of chronische aandoening. Dat kan een lichte of zware lichamelijke handicap zijn, maar bijvoorbeeld ook autisme of obesitas. In het Ronald McDonald Centre kunnen deze mensen straks kiezen voor voetbal, volleybal en andere zaalsporten, maar bijvoorbeeld ook voor kickboksen, judo en streetdance. Het Centre bestaat onder meer uit een atletiekbaan, fitnessruimte, clubhuis, zwembad en een grote sporthal. Naar verwachting opent het Centre begin 2010 zijn deuren.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (