FNV


26-10-2009

Geschiedenis van de vakbeweging in de oorlog

FNV-voorzitter Agnes Jongerius opende zaterdag 24 oktober de interactieve website Vakbewegingindeoorlog.nl. De site bevat documenten, foto's en herinneringen over de vakbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog en biedt inzicht in de dilemma's waar men toen voor stond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vakorganisaties verboden of onder centraal gezag geplaatst. Uiteindelijk verving de bezetter de vakorganisaties door het nazistische Nederlands Arbeids Front. Op de website is materiaal bij elkaar gebracht uit de collecties van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en andere instituten.

Het project Vakbewegingindeoorlog.nl is een project van het IISG en de Stichting Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV), dat mogelijk is gemaakt door het ministerie van VWS. Het project wordt in mei 2010, 65 jaar na de bevrijding, afgesloten met een bijeenkomst, waar de resultaten van het project zullen worden besproken.

Plaats materiaal en verhalen op de website De website is interactief: bezoekers kunnen ook zelf documenten, films, foto's, brieven, dagboeken of ander materiaal plaatsen. Wil je eigen materiaal en/of verhalen toevoegen aan de site, dan moet je je eerst registreren. Lees hier hoe je dat kunt doen >>

Meer informatie Openingsspeech Agnes Jongerius Website Vakbewegingindeoorlog.nl. Hier kun je ook de speeches nalezen van Paul Werkman (historicus) en Jeroen Sprenger (VHV) die een schets geven van de dilemma's van de vakbeweging in de bezettingstijd.