EU EC Enterprise


Bedrijfsleven - Midden- en kleinbedrijf - 23/10/2009

Administratieve rompslomp: minder is meer

Vrouw vervangt een stapel folders door een papier met daarop het EU-symbool ©EC

Het bedrijfsleven in de EU kan elk jaar meer dan 40 miljard euro uitsparen als de administratieve rompslomp wordt beperkt.

In 2007 heeft de Commissie zichzelf tot 2012 de tijd gegund om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in verband met de EU-wetgeving met een kwart te verminderen.

Met nog twee jaar voor de boeg is de EU al flink opgeschoten zodat de oorspronkelijke doelstelling zelfs kan worden overtroffen, zo stelt het laatste voortgangsrapport Deutsch (de) English (en) français (fr) .

De Commissie schat dat de papierwinkel in verband met de EU-wetgeving en de nationale uitvoeringsbepalingen het bedrijfsleven elk jaar ongeveer 124 miljard euro kost.

Dankzij de maatregelen die al getroffen of goedgekeurd zijn, sparen de bedrijven nu al elk jaar 7 miljard euro aan administratieve lasten uit. En daar komt nog eens 31 miljard euro bovenop als de EU-leiders en -wetgevers het tenminste eens worden over de voorstellen die nu op tafel liggen. Het gaat om vereenvoudiging van de boekhoudvoorschriften voor bedrijven tot 10 werknemers en opheffing van de beperkingen voor elektronische facturen bij de btw-aangifte.

Nog eens 2,1 miljard euro kan worden bespaard met nieuwe voorstellen, bijvoorbeeld om de erkenning van transportondernemers te vereenvoudigen, de regels voor de balans en de winst- en verliesrekening van bedrijven te versoepelen, en hotels en pensions niet langer te verplichten om statistieken bij te houden.

Samen zijn deze geplande, voorgestelde en goedgekeurde maatregelen goed voor een besparing van meer dan 40 miljard euro, een derde van de huidige kosten.

Volgens commissievoorzitter Barroso "ligt de Commissie geheel op koers bij de vermindering van de bureacratische rompslomp".

De beperking van de rompslomp is essentieel voor de strategie van de Commissie om de economie uit het slop te trekken Deutsch (de) English (en) français (fr) , zeker nu het bedrijfsleven weinig financiële armslag heeft. Veel van de maatregelen zijn afgestemd op kleine bedrijven, die in de EU voor de meeste werkgelegenheid zorgen. Zij worstelen vaak met administratieve obstakels en hebben moeite om aan geld te komen.