Gemeente Almere

BVR leidt tot evenwicht tussen projecten, beleid en markt

26-10-2009

Bouwen in NPW. Foto Celine Verweij 2009 Het college van burgemeester en wethouders heeft de eerste Bestuurlijke Voortgangsrapportage (BVR) Stedelijke Programmering opgesteld. Deze rapportage geeft inzicht in de projecten die - op het gebied van woningbouw, kantoren en bedrijventerreinen - de komende vijf jaar op het programma staan. Deze projecten worden gekoppeld aan trends en ontwikkelingen in de markt, wat het mogelijk maakt vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Met de BVR heeft de gemeente een nieuw instrument tot haar beschikking, waarmee een stevige regie op de stedelijke ontwikkeling van Almere kan worden gevoerd.

De rapportage wordt jaarlijks opgesteld, en wordt naar verwachting uitgebreid met een overzicht van de detailhandel, voorzieningen, groen/blauwe ontwikkelingen en infrastructuur. De eerste rapportage concentreert zich vooralsnog op woningbouw en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en kantoren.

Woningbouw
De woningbouw die de komende jaren gepland staat, is groter dan de gewenste productie. In het licht van het huidige financiële tij, houdt Almere rekening met een jaarlijkse planuitval van zo'n 30%. Verder zijn sommige projecten die in de huidige markt minder goed afzetbaar zijn uitgesteld. Uit de rapportage blijkt dat het aantal woningen dat in particulier opdrachtgeverschap wordt gerealiseerd groeit, zowel in absoluut als in relatief opzicht. Er wordt, in een duidelijk stijgende lijn, toegewerkt naar het gewenste niveau van 30%. De kredietcrisis blijkt particulieren er niet van te weerhouden een eigen huis te bouwen. De (zeer) gewenste differentiatie in woonmilieus vertaalt zich in de komende vijf jaar in stedelijkheid in Almere Poort, en landelijkheid in Almere Hout. De omslag van eenzijdigheid naar diversiteit heeft tijd nodig. Er is nog altijd meer vraag naar suburbane woonmilieus dan naar stedelijkheid (gestapelde bouw) en landelijkheid.

Werklocaties
In Almere wordt de komende tijd een groot aantal nieuwe werklocaties gerealiseerd. Tot 2020 staan er voldoende nieuwe projecten op het programma. Met name in Almere Poort worden nieuwe bedrijventerreinen en kantoren gebouwd. De ontwikkelpotentie van dit nieuwe stadsdeel blijft gewaarborgd omdat een aantal projecten elders in de stad, als gevolg van de kredietcrisis, zijn gefaseerd.

Meer transparantie
Naast een evenwicht tussen vraag en aanbod, is het ook van belang dat helder is hoe de projectenportefeuille er financieel voorstaat. Daarom is, naast de BVR Stedelijke Programmering, ook het Meerjarenperspectief Grondexploitaties (MPG) opgesteld. Dit perspectief is de `optelsom' van de afzonderlijke grondexploitaties.

De BVR en MPG zorgen samen voor meer transparantie met betrekking tot de voortgang en de samenhang van ruimtelijke projecten.