Gemeente Langedijk


* Sluitende begroting ondanks sterk verslechtende algemene uitkering

Sluitende begroting ondanks sterk verslechtende algemene uitkering

26 okt 2009 13:31 -
Het huishoudboekje van de gemeente voor het volgende jaar is klaar. Ook de vooruitzichten tot en met 2013 zijn in beeld gebracht. In november buigt de gemeenteraad zich over de programmabegroting voor het jaar 2010 en de meerjarenraming tot en met 2013. De huidige financiële crisis raakt ook de gemeente Langedijk. Desondanks is het college van burgemeester en wethouders erin geslaagd om voor de jaren 20101- tot 2012 een sluitende begroting te presenteren en heeft het daarbij slechts een bescheiden tariefstijging gehanteerd. Als sluitstuk van de kadernota presenteert het college de programmabegroting 2010 aan de gemeenteraad. Het belangrijkste nieuws betreft de ontwikkeling van het gemeentefonds, één van de voornaamste inkomstenbronnen van de gemeente. "In de kadernota is al uitgegaan van een sterk verslechtende algemene uitkering uit het gemeentefonds in verband met de kredietcrisis, maar deze ontwikkeling is sinds het vaststellen van de kadernota nog slechter geworden. "Desondanks is het college er in geslaagd voor de jaren 2010 tot en met 2012 een sluitende begroting te realiseren en zijn de in de kadernota gepresenteerde voorstellen voor nieuw beleid overeind gebleven", aldus Wim van Beek, wethouder Financiën.

Lokale tarieven
De gemeente heeft ervoor gekozen over het algemeen slechts een beperkte tariefstijging te hanteren. Met uitzondering van de rioolrechten en de grafrechten is in de begroting 2010 rekening gehouden met een verhoging van 1% van de tarieven. De tariefsverhogingen zijn conform het in de kadernota voorgestelde inflatiepercentage. Voor de rioolrechten is al eerder bepaald dat deze tarieven jaarlijks met EUR 5 stijgen. Voorgesteld wordt de grafrechten dit jaar wel extra te verhogen. De tarieven voor grafrechten zijn nu niet kostendekkend. Vergeleken bij de tarieven voor grafrecht in de omliggende gemeenten, zit Langedijk aan de lage kant. Voorgesteld wordt om de grafrechttarieven te verhogen tot het gemiddelde tarief in de regio om zo het percentage kostendekkendheid te vergroten. Dat zou een tariefsverhoging van 25% betekenen. Overigens wordt in de begroting vastgesteld wat de hoogte van de tarieven zou moeten zijn, maar vindt de daadwerkelijke vaststelling van de tarieven pas plaats bij de jaarlijkse vaststelling van de belastingverordeningen.

Krachtig stuurinstrument
De opzet van de programmabegroting is dit jaar aangepast. De wethouder is blij met de vernieuwde opzet van de begroting. "In opdracht van de gemeenteraad zijn voor alle programma's de te bereiken resultaten en de prestatie-indicatoren aangegeven. Zo is per programma overzichtelijk gepresenteerd wat we willen bereiken, wat we daarvoor doen en wat het gaat kosten. Hiermee heeft de gemeenteraad een krachtig stuurinstrument in handen gekregen om de te bereiken resultaten ook daadwerkelijk te realiseren. Dit instrument zal in de toekomst verder moeten groeien, waarbij de gemeenteraad uiteraard haar input zal kunnen leveren".

Zelf de begroting inkijken?
De begroting 2010 kunt u inzien op deze website. Ook kunt u de begroting inzien op het gemeentehuis, in de Bibliotheek (locatie De Binding), in Dorpshuis de Geist te Sint Pancras en in het Behouden Huis te Oudkarspel. Tevens is de begroting 2010 op het gemeentehuis verkrijgbaar tegen het daarvoor geldende legestarief.

De behandeling van de begroting vindt plaats op dinsdag 27 oktober en dinsdag 3 november 2009 in de gemeenteraad. De vergaderingen zijn openbaar. U bent van harte welkom op de publieke tribune.