Website www.mapIt1418.nl gelanceerd tijdens Nacht van de Geschiedenis

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis, zaterdag 24 oktober, is de website www.mapit1418.nl gelanceerd. Deze website geeft toegang tot een bijzondere selectie fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog van het Nationaal Archief. Vaak niet eerder getoonde foto's uit Nederland in de oorlogsperiode krijgen op mapit1418.nl speciale aandacht. In veel gevallen is echter onbekend waar deze foto's destijds genomen zijn. De website vraagt bezoekers hun kennis in te zetten door foto's aan de juiste locatie te koppelen. In de vorm van een interactief spel op de Microsoft Surfacetable gaf het Nationaal Archief bezoekers tijdens de Nacht een kijkje in de website. Door middel van inzoomen en schuiven moesten deelnemers zo snel mogelijk de foto's van een locatie voorzien.

Voor de zesde editie van de Nacht van de Geschiedenis in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam waren spraakmakende gasten, onder wie Hans Blom, Ad van Liempt, Gerard Soeteman en minister van Defensie Eimert van Middelkoop, aanwezig. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse Geschiedenis.

Naast het toevoegen van locaties biedt de website www.mapit1418.nl bezoekers ook de mogelijkheid hun eigen foto's van dezelfde locaties anno nu toevoegen: daarmee ontstaat een boeiende vergelijking tussen toen en nu. Mapit1418.nl stelt het publiek op een interactieve manier in staat om bij te dragen aan onze collectieve kennis over de Eerste Wereldoorlog.

Beelden voor de Toekomst
De website www.mapit1418.nl is een initiatief van Nationaal Archief en Kennisland en wordt ontwikkeld in het kader van het landelijke project Beelden voor de Toekomst. In het kader van dit project zullen zes instellingen in zeven jaar tijd een belangrijk deel van het Nederlands audiovisueel erfgoed veiligstellen door middel van verschillende activiteiten. Naast digitaliseren van enorme hoeveelheden informatie maakt het project het materiaal ook zo breed mogelijk beschikbaar. Door kennis, ervaring en expertise te delen, geeft Beelden voor de Toekomst een vernieuwende impuls aan de hele erfgoedsector. Kijk voor uitgebreide informatie op www.beeldenvoordetoekomst.nl.

Noot voor redacties (