Provincie Noord-Holland

Informatieavond Amstelgroen druk bezocht

23 oktober 2009

De provincie Noord-Holland wil ervoor zorgen dat iedere inwoner van Noord-Holland binnen 10 minuten âin het groenâ kan zijn. Met dit uitgangspunt wordt in het gebied tussen Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer het project Amstelgroen gestart.

Op 13 oktober organiseerde de provincie een informatieavond over Amstelgroen in de Noorderlegmeer- en Bovenkerkerpolder voor inwoners van het gebied en andere geïnteresseerden.

Vanaf 19.00 uur was het een drukte van belang in de pastorie van de Sint Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. Tegen de 150 omwonenden en geïnteresseerden kwamen in de huiselijke pastorie alles te weten over de plannen voor het gebied. Onder het genot van een kopje koffie en plakje cake bekeken de bezoekers de gepresenteerde posters en schetsontwerpen en praatten ze met elkaar en aanwezige experts. Middels reactieformulieren kon men ook suggesties over, of commentaar op, de plannen geven.

Vertegenwoordigers van de provincie en gemeente Amstelveen gaven toelichting op het ontwerp en de te volgen procedure voor de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Het Hoogheemraadschap AGV zorgt ervoor dat de inwoners van het gebied droge voeten houden en was dan ook aanwezig om vragen hierover te beantwoorden. Verschillende experts van de Dienst Landelijk Gebied (uitvoerder van het project in opdracht van de betrokken partijen) gaven uitleg over de inrichting van het gebied en gingen in overleg met bewoners over de mogelijke inrichting van âhunâ gebied. Gedeputeerde Rob Meerhof (Noord-Holland), wethouder Remco Pols (Amstelveen) en bestuurder Gerard Korrel (AGV) onderstreepten met hun aanwezigheid het belang van de bijeenkomst.

Amstelgroen is een plan voor een recreatiegebied in de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn van ruim 200 hectare, verdeeld over de Noorderlegmeerpolder, Bovenkerkerpolder (samen 110 hectare) en Thamerpolder (96 hectare). Inwoners van deze regio kunnen straks in Amstelgroen de stedelijke hectiek ontvluchten, zonder enorme afstanden te moeten afleggen. Binnen 10 minuten zijn ze in het groen, waar ze kunnen wandelen, fietsen, vissen, varen of picknicken. Ook worden stukken natuur aangelegd en verder ontwikkeld, waarbij rekening wordt gehouden met landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied. De aanleg van de nieuwe N201, die deels door de polders loopt, wordt betrokken in de plannen. Het gedeelte Amstelgroen in de Noorderlegmeer- en Bovenkerkerpolder is een project van de provincie Noord-Holland, de gemeente Amstelveen en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.