Gemeente Coevorden

De Grafschaft Bentheim en de gemeenten Coevorden en Hardenberg zetten in op grensoverschrijdende samenwerking bij rampen

De Grafschaft Bentheim en de gemeenten Coevorden en Hardenberg zetten in op grensoverschrijdende samenwerking bij rampen en grootschalige ongevallen. De drie overheden tekenen op maandag 26 oktober een overeenkomst om de samenwerking te formaliseren. De ondertekening is bij het bedrijf Nijhof-Wassink Intermodal B.V. op het bedrijventerrein Europark in Coevorden. Doel van de overeenkomst is door grensoverschrijdende samenwerking de veiligheid van alle inwoners in de grensstreek van de gemeenten Coevorden, Hardenberg en de Grafschaft Bentheim nog beter te waarborgen.

Met de overeenkomst wordt afgesproken dat de gemeenten Coevorden en Hardenberg, Landkreis Grafschaft Bentheim en de veiligheidsregio's Drenthe en IJsselland elkaar wederzijds gaan ondersteunen en elkaar bijstand gaan verlenen bij grootschalige rampen en zware ongevallen. Daarbij gaat het onder meer om de bestrijding van brand, geneeskundige hulpverlening en technische hulpverlening. Er wordt een commissie met deskundigen gevormd, die binnen twee jaar een gemeenschappelijk bijstandsplan opstelt. In deze commissie zijn vertegenwoordigers van de deelnemende partijen actief. Gezamenlijk oefenen is een van de beleidsvoornemens, als ook het opstellen van uniforme protocollen voor concrete inzet. Voor verzoeken om bijstand gelden alle tussen Nederland en Bondsrepubliek Duitsland overeengekomen verdragen en afspraken. Verzoeken om bijstand lopen in principe via de meldkamers van de Veiligheidsregio's en de Kreisleitstellen.

De overeenkomst wordt ondertekend door: -Dhr. F. Kethorn, Landrat van de Landkreis Grafschaft Bentheim; -Dhr. B.J. Bouwmeester, Burgemeester Gemeente Coevorden; -Dhr. W. Meulman, Burgemeester Gemeente Hardenberg; -Dhr. C. Bijl, Plaatsvervangend voorzitter Veiligheidsregio Drenthe; -Dhr. A.P. Heidema, Plaatsvervangend voorzitter Veiligheidsregio IJsselland;

Met de overeenkomst wordt ingestemd door: -Dhr. J. Tichelaar, Commissaris van de Koningin in Drenthe; -Dhr. G.J. Jansen, Commissaris van de Koning in Overijssel; -Dhr. J. Sucka, namens de Ministerialrat im Referat Bevölkerungsschutz, militärische Angelegenheiten, Rettungswesen, deelstaat Niedersachsen.