Ingezonden persbericht


Persbericht 13 oktober 2009 Kunsthal KAdE
Kunsthal in Amersfoort
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

KAdE Architectuurcentrum en het Mondriaanhuis organiseren op zondagmiddag 25 oktober a.s. een lezing over de bijzondere en getalenteerde architect Van der Laan (1904-1991).

Spreker: architect Dick Pouderoyen

Dom Hans van der Laan Foto Frans de la Cousine

"Architectuur is een aanvulling op de natuur om haar voor de mens bewoonbaar te maken. Meer nog: architectuur, dat is mensenwerk dat lijkt op de schepping." (Citaat Dom Hans van der Laan)

Als mens worden we bijna permanent omgeven door architectuur en muziek. De geschiedenis telt meerdere voorbeelden van architecten met belangstelling voor de parallellen tussen muziek en architectuur. Voorbeelden zijn de Italianen Alberti en Palladio, maar ook Le Corbusier keek naar maat en ritme in de muziek. Ook architect Dom Hans van der Laan was gefascineerd door de relatie tussen architectuur en muziek.

In het Mondriaanhuis in Amersfoort, is op dit moment de tentoonstelling 'Steven Aalders verbindt...' te bezichtigen. Op verzoek van het museum heeft Aalders twee kunstenaars uitgenodigd met wie hij een verwantschap heeft, die hem inspireren in zijn werk. Hij heeft werk samengebracht van de architect Dom van der Laan, componist Morton Feldman en hemzelf.

KAdE Architectuurcentrum en het Mondriaanhuis organiseren op zondagmiddag 25 oktober a.s. een lezing over de bijzondere en getalenteerde architect Van der Laan (1904-1991).

Dom Hans van der laan was architect en architectuurtheoreticus, die aan de proportieleer in de architectuur een belangrijke dimensie heeft toegevoegd: ruimte! Hij ontwikkelde een theorie over de grondbeginselen van de architectuur met als bekend onderdeel Het Plastisch getal, geinspireerd op Le Nombre Musical, een theorie over het ritme van het Gregoriaans van de Franse monnik Mocquereau. Zijn ontwerpwerk vormde een belangrijke inspiratiebron voor zijn theorie. Omgekeerd probeerde hij met zijn ontwerpen zijn theorie uit, onder meer met paramenten, vaatwerk en meubels, em met enkele kerken, kloostercomplexen en een woonhuis.

Tijdens de lezing gaat architect Dick Pouderoyen in op het werk van Van der Laan waarbij hij diens fascinatie voor de relatie tussen architectuur en muziek probeert te ontrafelen. Pouderoyen illustreert zijn lezing met vele beeld- en geluidsfragmenten.

Atrium van de abdij St. Benedictusberg, Mamelis Foto Frans de la Cousine

Ir. Dick Pouderoyen (1945) is sinds 1974 architect en adviseur met een eigen bureau, gastdocent aan de Technische Universiteit Delft, en aan de BNA academie te Amsterdam, en bestuurslid van de Van der Laanstichting. Pouderoyen is architect van woningbouw, restauratie, meubels en kleding, docent Plastische Getal, verhoudingstelsels in architectuur en muziek, adviseur welstandstoezicht en monumentenzorg, supervisie. Zijn huidige functie: directeur Dick Pouderoyen Architektuur bv Nijmegen.

Locatie: Kunsthal KAdE
Datum: zondag 25 oktober 2009
Tijd: 16.00-18.00 uur
Prijs: ¤7,50
Hierbij inbegrepen zijn een koffie/thee bij aanvang en een gratis toegangsbewijs voor de tentoonstelling Steven Aalders verbindt... in het Mondriaanhuis, nog t/m 29 november te bezichtigen.

Reserveren enkel en alleen via het Mondriaanhuis:
T 033 46 00 170
E info@mondriaanhuis.nl
Na bevestiging wordt u het toegangsbewijs voor het museum toegestuurd.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
E info@mondriaanhuis.nl

Kunsthal KAdE
Kunsthal in Amersfoort
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort