Aedes


Grote gezinnen lopen huurtoeslag mis

25 oktober 2009

Gezinnen met drie of meer kinderen krijgen tot bijna veertig euro per maand minder huurtoeslag dan ouderen of eenpersoonshuishoudens. Vooral in de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) is passende en betaalbare woonruimte voor grote gezinnen schaars. Een weeffout in het huurtoeslagsysteem zorgt ervoor dat ouderen en eenpersoonshuishoudens wel extra huurtoeslag ontvangen voor een duurdere en ruimere woning, terwijl grote gezinnen hier niet voor in aanmerking komen.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de landelijke branchevereniging Aedes roepen de Tweede Kamer op een einde te maken aan deze ongelijkheid. Deze week wordt de begroting van het ministerie van WWI behandeld in de Tweede Kamer.

De Federatie en Aedes willen dat de Kamer deze onrechtvaardige situatie ongedaan maakt door de huurtoeslag voor gezinnen met minimaal drie kinderen gelijk te trekken met die van ouderen en eenpersoonshuishoudens. Zij stellen dat grote gezinnen met een beperkt inkomen door de weeffout moeilijker toegang hebben tot passende woonruimte. `Dit belemmert de doorstroming op de toch al verstopte woningmarkten in de grote steden', constateert Aedes-voorzitter Marc Calon. `Corporaties hebben als kerntaak het verzorgen van passende huisvesting voor mensen die daar zelf niet goed in kunnen voorzien. En de leefsituatie van grote gezinnen die elke euro moeten omkeren, kan echt beter.'

Vragen om meer huurtoeslag in crisistijd ligt niet voor de hand, beseffen de Federatie en Aedes. Maar uit berekeningen blijkt dat het gaat om maximaal zeven miljoen euro per jaar voor in totaal 30.000 gezinnen. `De extra huurtoeslag bedraagt dan maximaal 0,3% van de totale uitgaven aan huurtoeslag', becijfert Federatie-directeur Hans van Harten.

De huurtoeslag is ingedeeld in vier blokken. Ongeacht het type huishouden komt het basisdeel van de huur voor rekening van de huurder. Het eerste deel boven deze basishuur wordt voor iedereen voor 100 procent gecompenseerd door de huurtoeslag en het tweede deel voor 75 procent. In het laatste deel, tot aan de maximale huurtoeslaggrens van 648 euro, compenseert het Rijk de extra huur met 50 procent huurtoeslag, maar doet dit slechts voor speciale doelgroepen, zoals ouderen en gehandicapten. Deze groepen ontvangen over het laatste deel, tot de maximale huurtoeslaggrens, op iedere euro huur, 50 cent huurtoeslag. De andere huishoudens moeten iedere extra euro huur boven dit bedrag zelf opbrengen. Dit geldt dus ook voor grote gezinnen, hoewel zij niet kunnen uitwijken naar kleinere woningen met een lagere huur.

---