Ingezonden persbericht


25 oktober 2009

persbericht

Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies wint Week van de Geschiedenisprijs

Op zaterdag 24 oktober, tijdens de uitverkochte Nacht van de Geschiedenis in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, is de Week van de Geschiedenisprijs uitgereikt aan het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies. Omdat deze organisatie tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis wist te boeien, werd zij beloond met een cheque van ¤ 5.000 en een bronzen plastiek. Het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies werkte voor de Week van de Geschiedenis samen met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Pathé Tuschinski.

Eerste prijs voor Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies Voorzitter van de jury, Chris Groeneveld, omschreef de winnaar als volgt: "De jury is overtuigd van mening dat het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies veruit als beste voldeed aan het kerncriterium van de Week van de Geschiedenis prijs: het bereiken van een publiek dat de instelling normaal gesproken niet bedient. Op dat punt heeft de winnaar een enorme stap genomen, en niet zonder risico's. Door de vertoning de verboden film Jud Süß zijn het Centrum voor Holocaust- en Genocide Studies en het NIOD uitstekend geslaagd in hun opzet. De indruk die het programma maakte op het publiek en de enorme betrokkenheid van de bezoekers getuigen hiervan. Op een unieke locatie werd een coherent programma gepresenteerd dat tot een interessante discussie leidde."

De jury
Tijdens de Week van de Geschiedenis bezocht een professionele jury de genomineerde organisaties om hun activiteit te beoordelen. De jury van de Week van de Geschiedenisprijs 2009 bestond uit Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging; Richard Hermans, directeur van Erfgoed Nederland; Charles Noordam, directeur van de Openbare Bibliotheek Den Haag, namens de Vereniging Openbare Bibliotheken; Paul Knevel, universitair docent Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork; Chris Groeneveld, directeur van Anno; Maria Patijn, communicatiemanager van Anno en Jaap Schoof, directeur van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het Watersnoodmuseum won in 2008 de Week van de Geschiedenisprijs.

Week van de Geschiedenis
De Week van de Geschiedenis vond dit jaar voor de zesde keer plaats van 17 tot en met 25 oktober 2009. Meer dan 550 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseerden ruim 770 speciale activiteiten voor een breed publiek rond het thema 'Oorlog en Vrede'. De organisatie die tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis wist te boeien, werd beloond met de Week van de Geschiedenisprijs. Dit jaar was dat het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Pathé Tuschinski.