IKON

A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
zondag 25 oktober 2009
Nederland 2
11.30 - 12.00 uur: HET VERMOEDEN
Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Erik Borgman

De maand november is de Maand van de Spiritualiteit. Het thema is wortel schieten en daarom schreef hoogleraar en lekendominicaan Erik Borgman (1957) het cultureel-theologisch essay 'Wortelen in vaste grond'.

Borgmans belangrijkste stelling is dat wij helemaal geen wortels hoeven te krijgen omdat we ze allang hebben. Hij illustreert dit onder andere met zijn favoriete gedicht van Gerrit Achterberg 'Moeder'. Borgman ageert tegen de trend dat we als mensen sterk moeten zijn en die kracht vooral uit onszelf moeten halen. Hij gelooft daar niet in: "Mijn stelling is dat je je als mens niet sterk moet maken, maar dat het juist gaat om in te zien dat je zwak bent en dat je met die onontkoombare kwetsbaarheid omgaat. De christelijke traditie leert je om je open te stellen voor wat er op je afkomt, niet krampachtig te leven maar vertrouwen te hebben en ook in zekere zin zorgeloos te zijn."

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk


Noot voor redacties