Ingezonden persbericht
Kasteel Heeswijk presenteert op zondag 25 oktober 2009
Herfstoogst 2009
De klank van het woord 'herfst' doet denken aan een vergeeld eikenblad dat willoos schurend over kletsnatte klinkers, wordt voortgejaagd door een rusteloze wind. Gloed en huivering op hetzelfde moment. Op zondag 25 oktober 2009 omarmt Kasteel Heeswijk het najaar blijmoedig met zijn eigen Herfstoogst. Dat is een open dag; een feestelijke en gezellige najaarsdag met muziek, spelletjes, kraampjes en routing, maar vooral veel verschillende soorten - vaak ambachtelijk bereid - voedsel, bij uitstek passend bij dit seizoen. Herfstoogst staat dit jaar nadrukkelijk in het teken van het thema 'Kasteel Heeswijk aan tafel'.
Najaarslekkernijen
Kasteel Heeswijk - subtiel versierd in fraaie herfsttonen - verwelkomt jong en oud tussen 12 en 17 uur op zijn laagdrempelige najaarsviering. Het Binnen-Diezekoor en twee accordeonisten nemen de muziek voor hun rekening. Op de kasseien van het benedenplein staat een tiental kraampjes waar ambachtelijk bereide streekgerechten en najaarslekkernijen kunnen worden geproefd, gekocht en meegenomen, of direct verorberd. Natuurlijk zijn er paddestoelen (waaronder de bijzondere Japanse shiitake), tamme kastanjes om ter plekke te poffen en biologisch geteelde producten. Maar er worden ook wijnen, kruiden, walnoten en pompoenen aangeboden. De Fazanterie bezet een kraam, elders zijn struisvogelveren, ambachtelijk gemaakte kaas en eieren te koop.
Voor kinderen bieden we veel vertier op het bovenplein. Naast mandenvlechten en tekenen aan tafel, kan de jeugd zelf ervaren hoe het is om te tafelen op stand of aan te schuiven bij het gewone volk.
Kasteel Heeswijk aan tafel
De presentatie 'Kasteel Heeswijk aan tafel' - die vandaag van start gaat - behelst o.a. een aantal schitterende en in vol ornaat gedekte tafels in de Chinese kamer, de salon en de witte kamer van het kasteel. Hiermee wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de jonkers, de baron en de barones van het kasteel in de 19e en 20e eeuw het ritueel van de maaltijd beleefden. Eetgewoontes, tafelgereedschap, kookboeken, kookgerei en andere keukengeheimen worden vandaag tijdens de routing door het kasteelmuseum discreet opgedist. De presentatie 'Kasteel Heeswijk aan tafel' is - tijdens rondleidingen - te zien tot maart 2010.
Brasserie Het Koetshuis
De stijlvolle en gemoedelijke brasserie 'Brasserie Het Koetshuis', nog maar kortgeleden in gebruik genomen, is vanaf 11.00 uur tot vroeg in de avond geopend, met luxe broodjes, tapas, dranken en gerechten van de uitstekende kleine kaart.
Herfstoogst 2009 - zondag 25 oktober 2009 - wordt op Kasteel Heeswijk gehouden van 12.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen E 6,-, kinderen van 4 t/m 12 jaar E 3,-. Kasteel Heeswijk beschikt over een eigen parkeerplaats op loopafstand.