Gemeente Helden

Pomp op Mariaplein in Helden-Dorp teruggeplaatst

Centraal op het eens zo waterrijke Mariaplein, in de volksmond bekend als De Pool (waterkuil/waterplas) in Helden-Dorp staat na een uitgebreide restauratie sinds vorige week vrijdag 16 oktober de Pomp weer in haar oude glorie. De pomp uit 1865 is gemaakt door ijzergieterij Giesbers en Van Deun. De IJzergieterij was gevestigd in Roermond, deze stad was halverwege de negentiende eeuw de tweede industriestad van Limburg. De firma Giesbers en Van Deun goot indertijd voor diverse gemeenten waterpompen. Hiervan zijn er nog maar enkele bewaard gebleven. Op haar eerste pompplaats betrok ze haar water van een nabijgelegen, ruim zes meter diepe welwaterput. Na een renovatie in de jaren negentig van de twintigste eeuw, waarbij het binnenwerk van de waterpomp werd verwijderd, heeft de al eens verplaatste pomp haar oorspronkelijke plek op het plein teruggekregen.

Historische waarde van de pomp De pomp aan het Mariaplein is een historische collectieve watervoorzieningsobject en geldt als herinnering aan de ijzergieterijen en industriële ontwikkeling van Roermond in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het bezit tevens kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de sierlijke detaillering van met name de zwanenhoofdkraan. Verder is het een karakteristiek element centraal gelegen op het dorpsplein van Helden-Dorp. Het object bezit tot slot een zeldzaamheidswaarde als voorbeeld van nog maar sporadisch bewaard gebleven, maar ooit in serie geproduceerd straatmeubilair.

Welke behandeling heeft de pomp ondergaan? Op advies van MonumentenWacht Limburg is de pomp gedemonteerd en van binnen en buiten gestraald. Het advies hierbij was om de pomp niet strak te renoveren, maar de structuur van gietijzer en de tand des tijds te laten zien.
Vervolgens is het geheel geschopeerd (het gietijzer voorzien van een zinklaag) en is de pomp behandeld met een epoxy primer en afgelakt met een 2-componenten Polyurethaan zijdeglans lak.

Resultaat
Het eindresultaat van de restauratie mag er zijn en door deze zal de pomp de komende jaren, in oude glorie, haar plek innemen op het Mariaplein in Helden-Dorp.

25-10-2009 14:47