Schapen in de nieuwe beeldentuin van Singer Laren

13/10/2009 15:52

Stichting Singer Memorial Foundation

Op zondag 25 oktober 2009 wordt de vernieuwde beeldentuin van Singer Laren geopend met vier speciaal vervaardigde beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Na de roof van zeven bronzen beelden in 2007 zat Singer Laren met een lege tuin. De Denker van Auguste Rodin werd zwaar beschadigd teruggevonden en wordt momenteel gerestaureerd. Begin 2011 zal het beeld in een speciale tentoonstelling en documentaire worden gepresenteerd.

Kort na de beeldenroof werd het Fonds Restauratie Beeldentuin in het leven geroepen waarin particulieren, fondsen en bedrijven een totaalbedrag van 240.000 euro bijeenbrachten voor het herstel van de beeldentuin. In 2009 ontving Singer Laren een eenmalige bijdrage van 500.000 euro van de BankGiro Loterij voor het project Think!. Dit project voorziet in een samenhangende meerjarige aanpak voor het herstel van de beeldentuin en de presentatie van de gerestaureerde Denker. De eerste fase van het project, Think Positive! wordt op zondag 25 oktober gevierd met de presentatie van vier speciaal voor de beeldentuin van Singer Laren vervaardigde beelden.

De kunstwerken gaan alle op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur. Guido Geelen liet zich inspireren door het verhaal van de beeldenroof; twee schapen als geharnaste ridders bewaken de nieuwe tuin. Judith Pfaeltzer koos de lijnen van een landschap als uitgangspunt, en trok dit aan een denkbeeldige draad omhoog. Het resultaat is een meer dan manshoog beeld, dat oogt als een oerteken uit de Oudheid. Bert Frijns zet drie gevormde glasplaten in het gras, waarin bronwater een spel speelt met het invallende licht. De reuzenbramen van Maria Roosen werken vervreemdend in de weelderig begroeide tuin. Roosen vervaardigde dit werk als onderdeel van de Singer Prijs 2009 die dit voorjaar werd uitgereikt door de Stichting Vrienden van het Singer Museum.

De tuin is een beeldbepalend element van Singer Laren. Meest bijzondere functie van de tuin is die van buitenzaal van het museum waarin beeldhouwkunst permanent geëxposeerd wordt. Nu de beeldentuin met een schone lei begint, wordt deze ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur - natuur als verbindend thema. De herinrichting van de beeldentuin vindt welbewust gefaseerd plaats. Naar verwachting zal de tweede fase in 2011 haar beslag krijgen.

De vier nieuw verworven beelden zijn:

Bert Frijns

Drie balansen, 2009

glas

Verworven met steun van de schenkers

Fonds Restauratie Beeldentuin Singer Laren

Guido Geelen

Schapen voor Anna, 2009

aluminium

Verworven met steun van de BankGiro Loterij

Judith Pfaeltzer

Terra Incognita I, 2009

brons

Verworven met steun van de schenkers

Fonds Restauratie Beeldentuin Singer Laren

Maria Roosen

Braamboot, 2009

glas en hout

Verworven met steun van de

Stichting Vrienden van het Singer Museum

Voor meer informatie: www.singerlaren.nl

De herinrichting van de beeldentuin wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, Stichting Vrienden van het Singer Museum en Fonds Restauratie Beeldentuin Singer Laren.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.singerlaren.nl