Philips kondigt doorbraak volledig digitale lichtdetectie aan
08/10/2009 12:00
Philips Electronics Nederland B.V.
PHILIPS KONDIGT EEN DOORBRAAK AAN IN VOLLEDIG DIGITALE LICHTDETECTIE
Eindhoven, Nederland - Koninklijke Philips NV (NYSE: PHG, AEX: PHI) kondigde vandaag aan dat haar onderzoekers een innovatieve digitale silicium fotomultiplicator techniek hebben ontwikkeld. Met deze techniek kunnen fotonen (de elementaire lichtdeeltjes) sneller en nauwkeuriger worden geteld bij diverse toepassingen waarbij bijzonder lage lichtintensiteiten moeten worden gemeten.
Deze techniek kan belangrijke toepassingen hebben in de medische beeldvorming, vooral Positron Emission Tomography (PET) en in-vitro diagnosetechnieken zoals DNA sequencing en proteïne/DNA microarrays. Andere toepassingsgebieden: hoge-energie natuurkunde, nachtzichtsystemen en andere toepassingen waarbij nu fotomultiplicatorbuizen worden gebruikt om licht waar te nemen.
Net zoals de meeste andere solid state alternatieven kan de nieuwe digitale silicium fotomultiplicatortechniek het mogelijk maken kleinere en lichtere apparatuur met batterijvoeding te ontwikkelen voor medische diagnose, bewaking, enz.
De ongeëvenaarde prestaties van het Philips prototype van de detector, wat betreft snelheid en achtergrondruis (donkertelling) zullen worden gepresenteerd op de IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference, op 25-31 oktober in Orlando, Florida, VS. Andere belangrijke aspecten van deze nieuwe techniek voor de lichtdetectie omvatten de robuustheid, lage vermogensopname, efficiënte lichtdetectie en bijzonder hoge integratie tussen de optische detector en de ondersteunende elektronica.
"Silicium fotomultiplicatoren hebben veel voordelen boven fotomultiplicatorbuizen op het gebied van afmetingen, gewicht, betrouwbaarheid, onderhoud, stroomverbruik en voedingsspanning. Verwacht wordt dat de gebruikers van fotomultiplicatorbuizen snel zullen overstappen op silicium." zo legt Prof. dr. ir. Albert J. P. Theuwissen uit. Hij is professor aan de Technische Universiteit Delft en vooraanstaand specialist op het gebied van digitale beeldvorming. "De specialisten van Philips hebben baanbrekende R? gedaan op het nieuwe gebied van silicium fotomultiplicatoren. Wat de donkertelling betreft hebben hun prototypes al een wereldrecord gezet."
Rob Ballizany, Vice President van Philips Corporate Technologies en verantwoordelijk voor de commerciële ontwikkeling van de nieuw techniek: "Solid state digitale technieken hebben al ouderwetse analogie oplossingen verdrongen in dagelijkse toepassingen zoals TV's, camcorders en fotografie. Gezien de jaren ervaring met de geslaagde overschakeling van analoog naar digitaal in de fotosector ben ik er van overtuigd dat kritische professionele toepassingen zoals medische beeldvorming in de komende jaren ook over zullen stappen op digitale detectors."
De doorbraak die Philips heeft gemaakt komt doordat het bedrijf er in geslaagd is detectoren die afzonderlijke fotonen kunnen detecteren (silicon avalanche photodiodes) te combineren met laagspannings CMOS logica op hetzelfde siliciumsubstraat. Bovendien kunnen deze revolutionaire nieuwe silicium fotomultiplicatoren worden geproduceerd met conventionele CMOS processen.
Gezien de multidisciplinaire aspecten van veel moderne producten en bedrijven zijn partnerships essentieel. Het opbouwen van dergelijke partnerships is één van de fundamentele principes van het Philips-beleid van open innovatie. Philips zoekt actief naar ontwikkelingspartners die met toepassingen bekend zijn om zo de potentiële markt voor de digitale silicium fotomultiplicatoren te optimaliseren.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.philips.nl/about/news/press/