Gemeente Eersel


Keetbeleid in Zuidoost-Brabant na pilot in de Kempen

In het kader van het regionale project âLaat je niet flessen!â zijn vijf Kempengemeenten in 2008 een pilot gestart om het (in)drinken in hokken en keten aan te pakken. Deze pilot in de Kempen is ook als landelijke pilot gevolgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vandaag heeft de Stuurgroep Alcohol en Jongeren van het project dit model Keetbeleid vastgesteld. Dit houdt in dat vanaf vandaag het model, dat is gebaseerd op ervaringen uit de Kempen, wordt uitgerold over de overige 16 gemeenten in Zuidoost-Brabant.

Inventarisatie

Â

De pilot is gestart met een inventarisatie. In 2008 is het aantal âhokken en ketenâ in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden geïnventariseerd. Daarbij zijn aanvankelijk 59 hokken en keten gelokaliseerd.

Hokken en keten zijn locaties waar voornamelijk jongeren indrinken, voordat ze op stap gaan. Het is belangrijk dat jongeren een plek hebben om gezellig samen te komen, maar er is echter vaak weinig oog voor de risicoâs die erbij horen. Denk daarbij aan risicoâs als te jong alcohol drinken, teveel alcohol drinken en de (brand)veiligheid van de keet.

Â

Informatiebijeenkomst

Na de inventarisatie in de Kempen is er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor keeteigenaren, ouders en de keetbezoekers. Tijdens deze druk bezochte bijeenkomst is er vooral ingegaan op de risicoâs. Tevens zijn de aanwezigen geïnformeerd over de uitgangspunten van het keetbeleid en de controlebezoeken aan de keten. Aan de aanwezigen werd gepresenteerd dat hokken en keten mogen bestaan, maar ze mogen niet commercieel zijn. Het uitgangspunt is dat jongeren zich in gezonde en veilige situaties bevinden. En daar zijn de controlebezoeken aan de keten ook op gericht.

Â

Uitvoering

Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering van het beleid en de controlebezoeken is er opnieuw geïnventariseerd. Hieruit is gebleken dat uiteindelijk 25 keten onderdeel uitmaakten van de pilot Keetbeleid in de Kempen. Een aantal van de aanvankelijke geïnventariseerde locaties bleek niet meer te bestaan, had een andere bestemming gekregen of bleek niet onder de aanpak van hokken en keten te vallen, zoals bouwplaatsen van carnavalswagens

Â

Waar het keten met een commercieel karakter betreft is handhaving van wet- en regelgeving het uitgangspunt. De gewenste situatie is dat deze keten stoppen met commerciële activiteiten of gesloten worden. Het uitgangspunt bij keten zonder een commercieel karakter, dit zijn de buurt- en huiskamerketen, is het creëren van gezonde en (brand)veilige situaties.

Â

Samenwerking

Er is samengewerkt door verschillende instanties en zoveel mogelijk met keeteigenaren, ouders en jongeren, waarbij gesprekken zijn gevoerd in een open sfeer. De ervaringen van de pilot hebben als basis gediend voor het regionale model keetbeleid. Dit model zal vandaag aan alle 21 gemeenten aangeboden worden, waarbij wordt geadviseerd om dit model te implementeren in hun gemeente.

Â

Meer informatie

Voor meer informatie over het regionale model keetbeleid, kunt u contact opnemen met Maartje Stokkermans, telefoon: 040 259 45 35, e-mail: stokma@sre.nl. Voor meer informatie over âLaat je niet flessen!â kunt u kijken op: www.sre.nl/alcoholenjongeren.

Zie ook
Regionaal model Keetbeleid