Wageningen Universiteit en Researchcentrum

22 okt 2009

Gecontroleerd ontvochtigen kan tot een aanzienlijke energiebesparing leiden.

Voor het ontvochtigen van de kaslucht, kan de Nederlandse glastuinbouw het beste buitenlucht de kas in laten. Als die buitenlucht dan wordt opgewarmd met de tegelijkertijd naar buiten stromende warme kaslucht, kan er aanzienlijk bespaard worden op de benodigde energie. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Jouke Campen op 23 oktober hoopt te promoveren aan Wageningen University van Wageningen UR. Door de droge lucht in te laten, kunnen in de vroege ochtend ook nog eens de energieschermen langer dicht blijven. Dat kan volgens Campen een aanzienlijke energiebesparing opleveren.

Campen onderzocht verschillende technieken voor het ontvochtigen van de kaslucht. Campen verwachtte in eerste instantie veel van de condensatietechnieken. Daarbij stroomt de vochtige lucht langs een groot koud oppervlak, waardoor het vocht op dat oppervlak condenseert. Het vocht gaat daarmee uit de lucht en er komt warmte vrij door de condensatie, was de gedachte.

Campen kwam er na uitgebreid onderzoek echter achter dat het gebruik van de relatief droge buitenlucht de beste aanpak is. De verschillende condensatietechnieken die hij onderzocht bleken duur en onrendabel. Onder andere omdat er meer energie moet worden ârondgepomptâ dan de condensatiewarmte alleen.. De kaslucht bleek namelijk meer af te koelen dan vooraf verwacht werd. De condensatiesystemen zijn ook nog eens complex en duur.

Campen stelt daarom dat het gebruik van buitenlucht de beste optie is. Campen: âAls de naar binnen stromende buitenlucht ook nog eens voorverwarmd wordt door de kaslucht die tegelijk naar buiten stroomt, kan behoorlijk bespaard worden op de benodigde energie. En als tuinders van de goedkope droge lucht gebruik gaan maken om de energieschermen langer dicht te houden, kunnen ze tot 15% energie besparen. De schermen hoeven dankzij de droge lucht immers pas open als de instraling zo groot is dat de kasverwarming niet meer nodig is.â

Inmiddels is de techniek ook al in een aardbeienkas toegepast. Campen: âMet de huidige energieprijzen kan die investering nog niet uit. En toch zie en hoor ik belangstelling van tuinders en leveranciers. Er is goede kans dat het op deze manier van ontvochtigen van kaslucht binnen een aantal jaar gemeengoed is.â