Parachutekering en recreatieoord: ideeën Afsluitbare Rijnmond
Twee Delftse studenten hebben zich gericht op het plan Afsluitbaar Open Rijnmond, dat de veiligheid voor de regio Rotterdam/Dordrecht bij hoogwater moet verbeteren. Dit resulteerde onder meer in een conceptontwerp voor de bouw van een zogenoemde parachutekering in de Merwede en een 'Waterslot' met daarin een recreatieoord.
Delta
Volgens het rapport van de Delta-commissie (2008) kunnen er in de toekomst moeilijkheden ontstaan bij Rotterdam en Dordrecht als hoge waterafvoeren van de rivieren samenvallen met het sluiten van zeeweringen, zoals de Maeslantkering. Een van de voorgestelde oplossingen hiervoor is een Afsluitbaar Open Rijnmond (AOR). Het plan behelst onder meer de bouw van nieuwe afsluitbare waterkeringen in het gebied.
Waterslot
De Delta-commissie pleit voor de bouw van keringen die, los van de veiligheidsfunctie, ook een duidelijke meerwaarde aan de stedelijke omgeving bieden. Bouwkunde-afstudeerder Anna Dijk ontwierp daarom een opvallend Waterslot in het Spui, waar een van de vier nieuwe keringen gepland is.
Recreatie
De constructie kan zich uiteraard sluiten bij hoogwater, maar heeft tevens verschillende recreatie-functies voor watertoerisme en vakantiegangers. Het Waterslot biedt niet alleen een fraai uitzicht over het gebied aan twee kanten, maar bevat ook restaurants, een informatiecentrum, een botenverhuur, winkels en een exclusief badhuis met hotel.
In de relatie tussen het verstedelijkte noorden en het open zuiden heeft het gebouw een centrale rol: het markeert de uitvalsroute voor de stedelingen en is een toegangspoort naar de stad vanuit het landelijk gebied, net zoals forten dat vroeger waren.
Zuid-Hollandprijs
Anna Dijk is met haar plan genomineerd voor de Zuid-Hollandprijs van de provincie voor ideeën die de woon- en leefomgeving van het landelijk gebied kunnen verbeteren (10.000 euro). De jury maakt op donderdag 22 oktober de winnaar bekend in het Provinciehuis in Den Haag.
Parachutekering
Student Civiele Techniek Floris van der Ziel studeerde eveneens af op het onderwerp Afsluitbaar Open Rijnmond en ontwierp een zogenaamde parachutekering voor de Merwede.
In zijn ontwerp wordt een brug van 210 meter lengte gecombineerd met een uitvouwbaar doek van rubber en nylon dat met kabels vastzit aan de brug. Het doek hangt normaal onder de brug; bij hoogwater wordt het in het water gelaten. Daar bolt het doek dan op waarna het door de waterdruk tegen de oevers en bodem wordt gedrukt.
Miljoenenbesparing
Van der Ziel concludeert dat de parachutekering technisch en economisch zeker haalbaar is maar adviseert nog wel nader onderzoek. Hij stelt dat zijn voorstel een kostenreductie zou betekenen van honderden miljoenen euro's ten opzichte van de bouw van conventionele keringen.
Climate Adaptation Lab
Anna Dijk en Floris van der Ziel behoren tot de eerste lichting afstudeerders van het Climate Adaptation Lab (CAL) van de TU Delft. Het Climate Adaptation Lab is een interdisciplinaire afstudeerstudio op de faculteit Bouwkunde. Het doel is om interdisciplinaire ontwerpprojecten te doen die te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering voor de gebouwde omgeving.
Technische Universiteit Delft