Ingezonden persbericht
Persbericht Groep Reisboekhandels - 22 oktober 2009
Dominicus Reisgids Himalaya bij de grens in beslag genomen
Als je het leest denk je onwillekeurig aan de koude oorlog: barbaarse grensbewakers in stijve uniformen uit de vorige eeuw. Vandaag de dag komen ze ook nog voor, zo werden we door dit bericht met de neus op de feiten gedrukt. En het kan je je reisgids kosten of kaart; meer niet gelukkig.
Bij aankomst op de luchthaven van Tibet nam de Chinese douane bij Nederlandse reizigers de Dominicus reisgids "Himalaya, in het spoor van het Tibetaans Boeddhisme", in beslag. Bij anderen werd de foto van de Dalai Lama, waar het om te doen was, eruit gescheurd. In een reactie laat uitgever Gottmer weten dat de gids al sinds 2005 verkocht wordt en er niet eerder problemen waren. Achtergrond is de regel, dat het verboden is andere leiders af te beelden dan de Chinezen. Door onrust in Tibet wordt deze regel, na een gedoogperiode, weer streng toegepast. Uitgever Klaas Jan Hoeve overweegt in een volgende editie de foto er uit laten of los bij te voegen. De tekst zal niet worden aangepast. Reizigers waarvan de gids in beslag is genomen, kunnen een nieuw exemplaar krijgen.
Pas op voor Chinese grenswachten
Chinese grenswachten blijken op dit moment gevoelig: zo raakten mensen die uit Vietnam China in wilden hun Fodor's China en Lonely Planet China kwijt vanwege kaarten waarop Taiwan niet afgebeeld is als onderdeel van China. Bij de grens met Nepal raakte een toerist zijn Lonely Planet zelfs kwijt toen hij China uit ging. Oorzaak was dat de lezing van de geschiedenis onjuist was: de grenswacht liet de juiste versie horen en legde de Lonely planet op een flinke stapel die al in beslag genomen was. Reisboekhandelaar Klaas Zandvliet uit Leiden geeft aan dat de Lonely Planet China ook problemen gaf vanwege een foto van de Dalai Lama. Die is er inmiddels uitgehaald.
Birma ook
Volgens uitgever Klaas Jan Hoeve waren er ook problemen bij de grens met de Dominicusreisgids van Birma, of Myanmar. De oorzaak: een foto van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Het ging maar om enkele reacties: Birma is mede dankzij de junta niet populair al heeft het veel te bieden, bijvoorbeeld magnifieke Boeddhistische tempels. En wat langer geleden kon je bij aankomst in Indonesië, maar beter niet te koop lopen met het Moon handbook Indonesia.
Gevoelige kaarten
Ook kaarten kunnen verdacht zijn of gevoelig liggen vanwege problemen ter plaatse of nationalistische sentimenten zoals China met betrekking tot Taiwan. Zo meldt de Geografische reisboekhandel Pied à Terre uit Amsterdam dat aan de grens van Azerbaidjian de kaart van Armenië Nagorno Karabach werd ingenomen. Een groep Amerikaanse toeristen raakte er de reisgids Armenia Karabagh: The Stone Garden Guide kwijt. Verder rapporteert Leon Receveur van de Noorderzon in Arnhem dat een tijd terug de Michelinkaart Marokko in beslag werd genomen omdat daar de door Marokko geclaimde Spaanse (nu West-) Sahara nog apart op stond.
Goed opbergen
De reisboekhandels worden reizigers naar vooral China en Birma tegenwoordig aangeraden om hun reisgids bij de grensovergang even goed op te bergen. Want hoe kom je in China of Birma aan een nieuwe Nederlandstalige gids?
Noot voor redacties
Voor de redactie (