Socialistische Partij Rotterdam

Studerende moeders horen niet in nachtopvang

21-10-2009 * Alleenstaande studentes die in verwachting raken kunnen fors in de problemen komen in Rotterdam. Veel studentenhuisvesters zitten namelijk niet te wachten op jonge vrouwen met kinderen. Voor een aantal van hen is de laatste mogelijkheid slapen in de daklozenopvang. De SP vindt dat studerende moeders en kinderen niet thuishoren tussen de daklozen en heeft schriftelijke vragen gesteld over het gemis aan huisvesting en opvang van deze meiden.

Alleenstaande studentes die in verwachting raken kunnen fors in de problemen komen in Rotterdam. Veel studentenhuisvesters zitten namelijk niet te wachten op jonge vrouwen met kinderen. Voor een aantal van hen is de laatste mogelijkheid slapen in de daklozenopvang. De SP vindt dat studerende moeders en kinderen niet thuishoren tussen de daklozen en stelt schriftelijke vragen om de huisvesting en opvang van deze meiden uit te breiden.

Jonge meiden die studeren en een kind verwachten kunnen behoorlijk in de problemen raken, met name als zij alleenstaand zijn. Zij kunnen uit hun kamer gezet worden, maar vervolgens komen zij niet in aanmerking voor urgentie-woningen van bijvoorbeeld Woonstad: die krijg je alleen als je geen kinderen en geen schulden hebt. Ook Stadswonen verhuurt niet aan studenten met kinderen. De particuliere-woningmarkt is meestal geen keus voor deze dames vanwege hoge inschrijfkosten en dubbele huur die als borg vooraf betaald moet worden. Voor de crisisopvang van tienermoeders gelden wachtlijsten en vaak een maximumleeftijd van 21 of 23 jaar. Wat rest is dan de nachtopvang van bijvoorbeeld het Leger des Heils. SP-raadslid Josine Strörmann: "Jonge moeders en kinderen horen niet thuis in de nachtopvang. Jonge moeders en hun kinderen hebben behoefte aan een rustige, stabiele omgeving. Bovendien raken ze hun studiefinanciering kwijt omdat ze ineens geen vast postadres meer hebben."

Met een ingewikkelde omweg via het Jongerenloket komen de dames misschien na veel vijven en zessen wel een keer terug in de schoolbanken, maar dan is er onnodige studievertraging opgelopen, zijn er soms schulden ontstaan en moeten er extra bergen papier worden ingevuld. Strörmann: "Bovendien heb ik niet de indruk dat het Jongerenloket goed is toegerust om deze meiden effectief te kunnen helpen."

Studiefinanciering kan je aanvragen tot je dertigste. De maximumleeftijd voor veel van de crisisplaatsen voor jonge moeders in Rotterdam is 21 of 23 jaar. Bovendien zijn er wachtlijsten. Strörmann: "Er valt maar één conclusie te trekken: het aantal plaatsen waar deze dames kunnen wonen - al dan niet met begeleiding - moet enorm worden uitgebreid en met de leeftijdsgrens moet veel minder star worden omgegaan."

Inmiddels is Stichting Studerende Moeders in gesprek met wethouder Karakus (huisvesting) en Stadswonen, na een artikel in het AD en vragen van de SP hierover, om de problemen op korte en lange termijn te bespreken en hopelijk op te lossen.