Gemeente Sittard-Geleen



Persbericht

Westelijke Mijnstreek voert verwijsindex in

Sittard-Geleen 21 oktober - Op 21 oktober wordt de Verwijsindex voor de Westelijke Mijnstreek ingevoerd. Met dit digitaal systeem worden risicomeldingen van hulpverleners over jongeren (van 0 tot 23 jaar) bij elkaar gebracht. 'Het is van belang dat hulpverleners in een vroeg stadium weten dat er meerdere instanties tegelijkertijd hulp aan een jongere verlenen. Zodoende kan de hulp beter afgestemd worden, wat zorgt voor betere hulpverlening', aldus wethouder Berry van Rijswijk (Jeugd en Zorg gemeente Sittard-Geleen) namens de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek.

Wanneer een jongere problemen heeft tijdens het opgroeien, kan het gebeuren dat meerdere organisaties tegelijkertijd betrokken zijn bij de hulp aan deze jongere. Het is belangrijk dat de organisaties dit van elkaar weten. In de praktijk is dit helaas niet altijd het geval. Het rijk verplicht daarom alle gemeenten om verwijsindex operationeel te hebben op 1 januari 2010.

De verwijsindex Westelijke Mijnstreek houdt bij of meerdere organisaties contact hebben met dezelfde jongere. De verwijsindex zorgt ervoor dat de betrokken hulpverleners zo vroeg mogelijk met elkaar in contact komen en de hulp op elkaar afstemmen. Deze afstemming tussen de organisaties kan betere hulp voor de jongere betekenen. De verwijsindex bevat geen informatie over de aard van het probleem en de behandeling. Het systeem laat alleen zien dat er meerdere hulpverleners betrokken zijn.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor ongerustheid over een jongere. Dat kan als er bijvoorbeeld problemen zijn op school, met de gezondheid of de persoonlijke ontwikkeling van een kind.

Hoe werkt het? Als er twee of meer signalen van verschillende organisaties over een jongere in de verwijsindex worden afgegeven, ontstaat een zogenaamde match. De verwijsindex Westelijke Mijnstreek zorgt er dan voor, dat de hulpverleners met elkaar in contact worden gebracht om de hulp op elkaar af te stemmen. Samen met de jongere (en de ouders ) wordt bekeken hoe de problemen het beste kunnen worden aangepakt en met welke hulp en ondersteuning de jongere het beste geholpen wordt.

Meerdere organisaties zijn betrokken bij de verwijsindex Westelijke Mijnstreek. Op dit moment zijn dat de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein, Bureau Jeugdzorg Limburg, MEE Zuid-Limburg, GGD Zuid-Limburg, Orbis Thuis, Partners in Welzijn, Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek. De komende tijd worden meer instanties benaderd voor deelname in de verwijsindex, waaronder het onderwijs.


---