Gemeente Dirksland


Waterplan Goeree-Overflakkee biedt vooral ook veel kansen

'In het verleden hebben we ons te weinig gerealiseerd dat water vooral ook veel kansen biedt.' Dit zegt wethouder Philip van den Berg van Middelharnis over de rol van water in de ruimtelijke ontwikkeling. Hij is in eilandelijk verband de verantwoordelijke bestuurder voor ruimtelijke ontwikkeling.

Van den Berg doet zijn uitspraak in een interview in de jongste nieuwsbrief 'Samen werken aan goed water' over het Waterplan Goeree-Overflakkee. Het waterplan is een samenwerking tussen waterschap Hollandse Delta, de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO).

Kansen ziet Van den Berg bijvoorbeeld op het gebied van recreatie. Voor Rotterdammers ligt Goeree-Overflakkee letterlijk om de hoek. 'Ons eiland heeft een enorme potentie in de recreatieve sfeer, maar daar wordt te weinig mee gedaan. De vraag is: hoe kunnen we het product Goeree-Overflakkee richting de Randstad meer body geven?'

De nieuwsbrief 'Samen werken aan goed water' bericht verder over de ontwikkeling van de Zuidrand Dirksland. Dit project is een goede illustratie hoe water kansen biedt in de ruimtelijke ontwikkeling. Voor de Zuidrand Dirksland is een plan in de maak waar als onderdeel van een nieuwbouwlocatie grote waterpartijen worden gerealiseerd. Dit is gunstig voor het waterbeheer. In situaties van hevige regenval dienen de waterpartijen als extra buffer.

Meer creativiteit
Het plan voor de Zuidrand Dirksland wordt uitgewerkt door een projectontwikkelaar, in nauw overleg met de vier gemeenten en het waterschap Hollandse Delta. Overleg kost tijd, maar daardoor kunnen nieuwe ideeën op tafel komen die eerder bedachte maatregelen overbodig maken of aanvullen. 'Dit leidt soms tot vertraging in de uitvoering, maar ook tot creatievere plannen, interessante aanpassingen en meer efficiency', aldus projectleider Gerrit Slijkhuis van waterschap Hollandse Delta.

De kredietcrisis leidt eveneens tot een lager tempo in de uitvoering van maatregelen. Slijkhuis: 'Waterschap en gemeenten kijken extra kritisch naar de financiële onderbouwing van de maatregelen. Ook hiervoor geldt dat een langere voorbereidingstijd extra kansen biedt voor het inbrengen van nieuwe inzichten.'

Doel Waterplan
Doel van het Waterplan Goeree-Overflakkee is te zorgen voor voldoende ruimte voor oppervlaktewater binnen de gemeentegrenzen om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen. Het tweede hoofddoel is de zorg voor een goede waterkwaliteit, zodat voor mensen, dieren en planten een aantrekkelijker leefklimaat ontstaat. Per gemeente zijn maatregelen vastgesteld.

De nieuwsbrief 'Samen werken aan goed water' kunt u downloaden vanaf de website van het ISGO (www.isgo.nl). Via deze website kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.