Gemeente Breda

College stelt richtlijnen vast voor Openbare ruimte Hoge Vucht, Doornbos en Linie

De plantsoenen in Biesdonk en Geeren- Zuid ontwikkelen tot aantrekkelijk buurtpark.

Een proef in Biesdonk om samen met bewoners de openbare ruimte te beheren. Het natuurgebied ten noorden van de Hoge Vucht op extra plekken verbinden met de wijk. Dat zijn enkele opgaven uit het Masterplan Openbare Ruimte voor de Hoge Vucht, Doornbos en Linie 2020 dat het college heeft vastgesteld. Ook stelt het college, onder de noemer Uitvoeringsprogramma 2009-2013, een lijst met concrete projecten voor die tot 2013 wordt uitgevoerd. Het college trekt hier ⬠6,9 miljoen voor uit, vanuit het programma Wijkontwikkeling voor de komende vier jaar.

Â

âHet aanpakken van de openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van de wijkontwikkeling. Dit masterplan geeft daar invulling aanâ, aldus wethouder Snier van Wijkontwikkeling. Hoofdgedachte uit het Masterplan is dat de ruimtelijke kwaliteit van de wijken wordt versterkt, en het gebruik van de openbare ruimte wordt verbeterd en gestimuleerd. Dat kan eenvoudig: weghalen wat niet meer voldoet, onderhouden wat goed is en opnieuw inrichten waar nodig.

Â

Wethouder Oomen van Ontwerp en Beheer Buitenruimte: âWe zijn bij het begin begonnen: de bewoners weten als geen ander hoe hun buurt of wijk wordt gebruikt. Via interactieve sessies dachten, praatten en deden bewoners, corporaties en andere belanghebbenden mee over de openbare ruimte. Aan de hand van waarderend vernieuwende gesprekken keken belanghebbenden naar wat er wél kan in plaats van wat niet kan. Van daaruit ontstonden inspirerende ideeën.â De suggesties en ideeën van de bewoners leidden tot zes themaâs die de ruggengraat vormen van het Masterplan: Groene routes/gebieden, Leven met water, Bereikbaar/toegankelijk/veilig, Recreatie/ sporten/spelen/ontmoeten, Straatmeubilair/materialen en Onderhoud/beheer.

Â

Binnen het eerste thema worden de Doornboslaan, de Kapittelweg, de Groenedijk, de Cornelis Joosstraat en de Noordelijke Rondweg benoemd tot de hoofdstructuur in de wijken. Ze worden in het Masterplan parkways oftewel lanen genoemd. Kenmerk van deze hoofdstructuur is dat er veel groen en bomen is en dat de bebouwing er middenin ligt. Dit uitgangspunt is voor woningcorporaties belangrijk bij het bouwen of opknappen van woningen die aan deze structuur grenzen. Binnen het thema Leven met water stelt het college voor om in de Hoge Vucht extra plekken voor water te realiseren, die onder water kunnen lopen of waar het water bovengronds kan worden afgevoerd. Zo kan de Hoge Vucht op piekmomenten beter grote hoeveelheden water verwerken.

Â

Diverse initiatieven worden momenteel al uitgewerkt. Kinderen van groep 6 van alle basisscholen ontwikkelen op dit moment bijvoorbeeld kindvriendelijke wandelroutes door de wijk. Deze routes moeten veilig zijn, op kinderen gericht, mooi en verzorgd. Het is de bedoeling dat de routes medio 2010 klaar zijn.

In Biesdonk zijn buurtbewoners nauw betrokken bij het ontwerp van een buurtpark aan de Keersbergenlaan. De gemeente heeft twee groenstroken met elkaar verbonden door een openbare weg om te vormen naar groen. Hierdoor ontstaat een grote, groene ruimte met volop speelmogelijkheden voor kinderen en jongeren en een prettige ontmoetingsplek voor ouderen en minder mobielen in de wijk.

Â

Het Masterplan is de eerste concrete uitwerking op gebiedsniveau van de Visie Openbare Ruimte Breda die de gemeenteraad begin 2009 vaststelde. Het borduurt verder op de kernwaarden uit de stedelijke visie: herkenbaarheid van de openbare ruimte, delen van de openbare ruimte en duurzame openbare ruimte.

Â

Het Masterplan Openbare Ruimte 2020 Hoge Vucht, Doornbos en Linie gaat op 8 december ter kennisname naar de commissie Milieu en Mobiliteit.

Â

Breda, 21 oktober 2010

Te downloaden:

* Masterplan Openbare Ruimte Hoge Vucht Doornbos Linie.pdf