Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissies maken nog geen keuzes over begroting

De deelgemeente Feijenoord moet fors bezuinigen, niet alleen vanwege de financiële crisis maar vooral door de bezuinigingsmaatregelen die stedelijk aan deelgemeenten en diensten worden opgelegd. Deelraadslid Yusuf Tahiro?lu (GroenLinks) kreeg dan ook een somber gevoel toen hij de brief bij de programmabegroting 2010 las. "Ik constateer dat het bestuur keuzes heeft gemaakt en minder ambitieus is", sprak hij 13 oktober in de commissie Ruimtelijke Zaken.

Wél ambitieus
Portefeuillehouder Financiën Mieke van der Graaf antwoordde dat het dagelijks bestuur inderdaad somber was. "Want we moesten bezuinigen. We wilden dat zó doen dat we een volgend bestuur zo min mogelijk voor de voeten zouden lopen door onomkeerbare beslissingen te nemen. Toch denk ik dat we behoorlijk ambitieus zijn."

Hart van steen
Marco van Lent (PvdA) zei een dag later in de commissie Bestuurlijke Zaken dat hij zich kwaad maakte om de gemeente, omdat afspraken over herijking van de middelen niet worden nagekomen. "Stedelijk wordt al veel op sociaal bezuinigd. Als deelgemeente gaan wij vooral over welzijn, dus als ook wij moeten bezuinigen wordt er nog méér op sociaal gekort. De gemeente toont een hart van steen."

Kwetsbare wijken
Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn zei de zorgen te delen. Tijdens een discussie over het budget voor het programma Veilig constateerde zij: "Er gaan klappen vallen in de wijken. Deze wijken horen een plus te hebben, er is een langdurige inzet nodig. Maar daar ontbreekt het geld voor. Dat is extra zorgelijk, deze wijken zijn al zo kwetsbaar."

Deelraadsvergaderingen
In de commissievergaderingen, waarvan hierbij verslag wordt gedaan, werd nog niet helder of de voorstellen van het dagelijks bestuur voor verdeling van de beschikbare middelen in 2010 ingrijpend zullen worden aangepast door de fracties in de deelraad. Dat moet blijken tijdens de begrotingsvergaderingen van de raad, op 29 oktober en 5 november.

Commissie Maatschappelijke Zaken

Jimmy Smet (GroenLinks) gaf 12 oktober complimenten voor het SMART formuleren van drie programma's in de begroting. Hij pleitte voor een prestatie-indicator van 365 bewonersinitiatieven (één per dag) en voor gebruik van keurmerkpapier (onder andere voor de begroting). Ook steunt hij de aanbeveling van het dagelijks bestuur om vanaf 2011 een speciaal programma Jeugd op te nemen in de begroting.

Zelforganisaties
Eltugrul Gültekin (PvdA) vroeg wat er gedaan wordt tegen vroegtijdige schooluitval. Eén van de hoofdoorzaken is dat jongeren worden thuisgehouden omdat zij zorgtaken hebben in het gezin, zo is te lezen in de begroting. Zijn partijgenoot Deniz Çattika? benadrukte dat er op het gebied van taalvaardigheid en taalbehoeftigen nog een inhaalslag gemaakt moet worden. Hij zag ook een tegenstrijdigheid in de begroting: één van de beleidsdoelen is het stimuleren van vrijwilligerswerk, maar tegelijkertijd wordt 100.000 euro bezuinigd op vrijwilligersorganisaties.

Vastgoed SenR
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) ageerde fel tegen de reservering van 300.000 euro voor meerkosten door de overdracht van vastgoed van Sport en Recreatie (SenR) naar Rotterdams Vastgoed. Hij vroeg welke onderhandelingen het dagelijks bestuur hierover heeft gevoerd. "Het wordt ons door de strot geduwd, wij willen dit als deelgemeente niet."

WWI-middelen
Ook Jerrel Chotoo (CDA) zei zich te ergeren aan alwéér extra kosten voor SenR. Eerder pakten bijvoorbeeld de energiekosten hoger uit. "Wat gebeurt er om te zorgen dat dit het bij volgende begrotingen niet meer voorkomt?", wilde hij weten. Christiaan Scheepmaker (LSD) vroeg of er een back-up is voor de dekking van 100.000 euro voor aangevraagde subsidies uit extra WWI-middelen. "Als die middelen wegvallen, valt de hele begroting in elkaar."

Wijkkader
George Verhaegen (Feijenoord in Actie) zei veel belang te hechten aan wijkkader en het bevorderen van samenwerking tussen actieve bewoners en organisaties van bewoners in de wijk. Hij gaf aan hierover in de deelraadsvergadering een motie te zullen indienen. Het betrekken van zelforganisaties in het bestuur van organisaties is lastig en daarom stelde hij in de commissie voor om hiervoor een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld Platform Buitenlanders Rijnmond in te zetten.

Taalbehoeftigen
Dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn gaf in haar beantwoording aan dat er sterker wordt ingezet op de taalbehoeftigen. Die worden actief benaderd en uitgenodigd om een taalcursus te volgen. De bezuiniging op de vrijwilligersorganisaties is eenmalig, gaf ze verder aan. Nu is er nog een overlap met het aanzienlijke budget voor bewonersinitiatieven dat ook voor die organisaties beschikbaar is.

Deal met gemeente
In antwoord op de opmerkingen van Henk van Rijn gaf de dagelijks bestuurder aan dat de deelgemeente(n) het fundamenteel oneens zijn met het gemeentebestuur over de package deal die de Coolsingel heeft voorgesteld, waarin ook de meerkosten voor het vastgoed van SenR is opgenomen. "De overdracht zou kostenneutraal zijn", aldus Oudshoorn. Ze gaf aan te zullen blijven vechten voor andere afspraken met de gemeente. Richting SenR is duidelijk aangegeven dat de deelgemeente niet meer voor onverwachte kosten wil opdraaien. De reservering voor het vastgoed van SenR is opgenomen om voorbereid te zijn op het ergste.

Taak van Sonor
Bestuurder René Kronenberg wees het idee om Platform Buitenlanders in te zetten van de hand, omdat die organisatie al actief is in de deelgemeente, maar ook omdat Sonor specifiek is gevraagd actief te zijn richting zelforganisaties. De commissieleden Van Rijn en Smet steunden hem daarin: er is een nieuw organisatie voor het opbouwwerk en die moet dit oppakken.

Concrete voorstellen
In de tweede termijn reageerden de commissieleden vooral op elkaar. Smet, Van Rijn en Chotoo wilden van de PvdA-leden weten wat ze concreet aan de begroting willen veranderen om de knelpunten zoals vroegtijdige schooluitval aan te pakken. Çattika? antwoordde dat hij en zijn partijgenoot hadden aangegeven wat zij belangrijk vinden, maar dat concrete voorstellen pas in de begrotingsvergadering naar voren worden gebracht. Van Rijn zei hierop: "Het is de bedoeling dat we uitgebreid in discussie gaan in de commissies, zodat we weten wat de andere fracties willen. Ik hoop dat we straks in de deelraad niet eindeloos gaan vergaderen"

Commissie Ruimtelijke Zaken

Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) constateerde 13 oktober dat vooral op sociaal wordt bezuinigd en minder op bijvoorbeeld schoon en heel. Door de beschikbare middelen voor de buitenruimte efficiënter in te zetten kunnen misschien de prestatie-indicatoren voor schoon en heel wat worden aangescherpt, merkte hij op. Verder vroeg hij of in de bouwplannen ook rekening is gehouden met de behoefte aan ouderenhuisvesting voor allochtonen.

Participatie
Jo den Haan (PvdA) maakte een voorbehoud bij de plannen voor de buitenruimte. Hij gaf aan dat zijn fractie mogelijk tijdens het begrotingsdebat van de deelraad hierop terugkomt. George Verhaegen (Feijenoord in Actie) zei in het programma Bouwen speerpunten te missen met betrekking tot bewonersparticipatie. "Ik zou graag zien dat de klassieke projectgroep als instrument wordt gebruikt om bewoners te betrekken." Hij kondigde aan hierover mogelijk een amendement in te zullen dienen. Met een ander amendement wil hij de lijst met bouwplannen inkorten. "Minder plannen, meer bewonersinspraak en meer opbouwwerk."

Projectgroep
Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf zei te hopen dat er naast de geplande uitbreiding van Simeon en Anna ook ouderenhuisvesting komt in de Wielslag en op de locatie Zuiderziekenhuis wanneer die vrijkomt. Maar of het specifiek huisvesting voor allochtone ouderen zal zijn, betwijfelde zij. Richting George Verhaegen verwees de dagelijks bestuurder naar het hoofdstuk in de begroting over participatie. "Voor grote herinrichtingsprojecten, zoals voor de Afrikaanderwijk, wordt een projectgroep nieuwe stijl in het leven geroepen, à la Vreewijk." Van der Graaf merkte verder op dat de lijst van het programma Bouwen in totaal circa 2,3 miljoen vergt, terwijl een budget van 1,7 miljoen beschikbaar is. Er moeten dus keuzes worden gemaakt.

Commissie Bestuurlijke Zaken

Jan Smit (lijst LSD) zei 14 oktober akkoord te gaan met de bezuinigingen zoals voorgesteld in de aanbiedingsbrief van het dagelijks bestuur. We leven nu eenmaal in een moeilijke tijd, schetste hij. Door de recessie moeten bedrijven inkrimpen en zijn bezuinigingen bij de overheid onontkoombaar. Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) vroeg waarom er in 2011 maar liefst 400.000 euro wordt gekort op het budget voor sociale activering. "U hebt zoveel ambities, en als het met minder kan, waarom niet eerder?", vroeg zij het dagelijks betuur.

Veiliger maken
De begroting was voor Noël-Arnold de zoveelste aanleiding om te protesteren tegen de plannen voor Eat & Meet. "U wilt nog steeds vijf nieuwe horecagelegenheden openen in de Afrikaanderwijk en op Katendrecht." Ze uitte ook zorgen om de veiligheid. "We hopen dat u veel plannen heeft om de situatie te verbeteren." Waar Leefbaar een achteruitgang constateerde, zag PvdA-woordvoerder Marco van Lent een stagnatie in de verbetering van de veiligheidscijfers: "Hoe komt dat en wat gebeurt er om de deelgemeente veiliger te maken?"

Geen kerntaak
Dagelijks bestuurder René Kronenberg antwoordde dat Eat en Meet zijn losgekoppeld en dat het aantal beoogde nieuwe horecagelegenheden is teruggebracht van zeven voor dit jaar tot vijf in 2010. Over de korting van vier ton op de sociale activering verklaarde bestuurder Dagmar Oudshoorn dat de deelgemeente gedwongen is te bezuinigen. "We hebben gekeken waar we kunnen snijden zonder hele grote gevolgen voor de wijken. Sociale activering, oftewel de financiering van participatie- en reïntegratiebanen, is ook een taak van de dienst SoZawe en die heeft een behoorlijke pot geld. Het is dus niet een kerntaak van de deelgemeente, en er is een alternatief."

Langdurige inzet nodig
Wat betreft de veiligheidcijfers verklaarde Oudshoorn dat voor haar gevoel het plafond is bereikt van wat met de beschikbare middelen gedaan kan worden. "Alleen door op langere termijn extra geld in te zetten kan een verbetering worden gerealiseerd. De gemeente bezuinigt op veiligheid, de politie en het openbaar ministerie moeten inkrimpen. Er is echt een langdurige inzet nodig in de wijken. Nu daar onvoldoende budget voor is, maak ik me net als u grote zorgen", aldus de deelgemeentevoorzitter.

Onder verantwoordelijkheid van de griffie. Tekst: Emile Hilgers