TNS NIPO

20 oktober 2009

Peiling TNS NIPO: historisch electoraal dieptepunt PvdA

Het vertrouwen in de regeringspartijen is opnieuw afgenomen. Na Prinsjesdag noteerden we dat het CDA 22 virtuele zetels zou halen, een historisch dieptepunt. Dit keer is het de beurt aan de PvdA om met vijftien zetels een nieuw dieptepunt te bereiken. Het CDA zou op dit moment 23 zetels halen, de ChristenUnie acht zetels. De coalitiepartijen zouden gezamenlijk nog maar 46 zetels halen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

De PVV blijft met 31 zetels verreweg de grootste partij, gevolgd door D66 met 25 zetels (eerder 20). Het verlies van de PvdA komt niet ten goede aan de SP: ook deze partij zakt fors van negentien naar veertien zetels.

CDA, PvdA, SP en VVD zijn ruim helft kiezers 2006 kwijt De kiezer is de afgelopen tijd weer flink op drift. Met name PvdA, CDA, VVD en SP zijn veel van hun kiezers van november 2006 kwijt. Slechts 37 procent van de PvdA-kiezers van 22 november 2006 zou, als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zeker weer op die partij stemmen. Voor VVD (44%), CDA (44%) en SP (46%) geldt eveneens dat minder dan de helft van de oude kiezers de partij zeker trouw zal blijven.

Vertrouwen in regering zakt naar niveau zomer 2008 Het vertrouwen in de regering is in vergelijking met het voorjaar van 2009, toen ongeveer een op de drie Nederlanders aangaf (veel) vertrouwen te hebben, fors gedaald. Nu geven slechts twee op de tien (21%) Nederlanders aan (veel) vertrouwen in de regering te hebben. Daarmee is het aanvankelijk louterende effect van de economische crisis op het vertrouwen in de regering nagenoeg geheel verdampt. Begin 2009 had 36 procent van de mensen nog vertrouwen in deze regering. Dit vertaalt zich ook in het rapportcijfer voor het kabinet Balkenende IV. De Nederlander geeft het kabinet momenteel een 5,0 als rapportcijfer.

Waardering Hamer daalt fors
Alexander Pechtold (D66) blijft verreweg de best gewaardeerde fractievoorzitter. Met een score van 6,4 laat hij Femke Halsema (6,1) en Bas van der Vlies (6,1) achter zich. Mariëtte Hamer (PvdA) zakt meer dan een half punt: van een 5,3 naar een 4,7.

Weerstand verhogen AOW-leeftijd stabiel
Nu de kabinetsplannen een voldongen feit zijn, blijft de weerstand tegen het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar nagenoeg stabiel. Veertig procent vindt verhoging acceptabel, 55 procent vindt dat niet. De verhouding voorstanders versus tegenstanders is exact gelijk aan de situatie na Prinsjesdag, een maand geleden. In maart 2009 vond nog 45 procent verhoging van de AOW acceptabel, een percentage dat daarna gestaag afnam.

... Maar actiebereidheid neemt af
Nog altijd een ruime meerderheid (64%) van de Nederlanders vindt het terecht dat de vakbonden actie gaan voeren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De intentie om zelf actie te gaan voeren is de afgelopen weken echter afgenomen. Van de werkende Nederlanders geeft nu elf procent aan zeker wel bereid te zijn zelf actie te voeren tegen het verhogen van de AOW-leeftijd. Dat gold twee weken geleden nog voor veertien procent van de werkende Nederlanders, zo'n miljoen Nederlanders.

C6955 | TNS NIPObase (CAWI) | Het onderzoek is uitgevoerd in het Leven-in-Nederland-forum, in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 16 t/m 18 oktober 2009. Hierbij werden 1.051 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.051). Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid en politiek stemgedrag (TK 2006).