Gemeente De Bilt


Bewonersgroepen De Bilt met elkaar in gesprek

Aandacht voor Buurtbemiddeling en Actieteam Jongeren tijdens bijeenkomst WDW

Op maandag 12 oktober organiseerden de wijkcontactambtenaren een bijeenkomst voor bewonersgroepen die in het kader van Wijk- en dorpsgericht werken (WDW) actief zijn in de gemeente De Bilt. De avond stond in het teken van het elkaar ontmoeten, netwerken en met elkaar nadenken over de toekomst van de eigen wijk in het bijzonder en het Wijk- en dorpsgericht werken in De Bilt in het algemeen. Tijdens de bijeenkomst werd er ook aandacht besteed aan de projecten Buurtbemiddeling en Actieteam Jongeren.

Wethouder Bert Kamminga, portefeuillehouder WDW, opende de avond met een toespraak over het belang van WDW. WDW wil de invloed van bewoners op, en de betrokkenheid bij hun woon- en leefomgeving vergroten. Met een wijk- en dorpsgerichte aanpak kiest de gemeente voor een gebiedsgerichte benadering. Belangrijk hierbij is een goed en regelmatig overleg met bewoners en instellingen die in het dorp of de wijk actief zijn. Dat gebeurt in verschillende overlegvormen waarin samen met bewoners(groepen), woonstichting SSW, politie en welzijnsinstellingen wordt gewerkt aan de leefbaarheid en de kwaliteit van het dorp of de wijk. Het deed wethouder Kamminga goed om te zien dat er veel afgevaardigden van bewonersgroepen (wijk-, buurt- of dorpsraden, comités, commissies, groengroepen en belangenverenigingen) naar deze bijeenkomst waren gekomen. Enkele raadsleden, de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente en de wijkagenten waren ook aanwezig.

Buurtbemiddeling

Frieda Boekel, coördinator Buurtbemiddeling De Bilt, hield daarna een betoog over de aanpak en werkwijze van Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar getrainde vrijwilligers bij burenconflicten bemiddelen. Deze bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide partijen, geven geen oordeel, zijn neutraal en begeleiden de partijen bij het zoeken naar een oplossing. De ervaring leert dat inwoners gemakkelijk contact opnemen met Buurtbemiddeling. De bemiddeling is gratis en de bemiddelaars hebben een geheimhoudingsplicht. Conflicten worden bij voorkeur door de inwoners zelf bij de coördinator aangemeld via telefoonnummer (030) 267 77 88 (maandag en donderdag) of per email buurtbemiddeling.debilt@meanderomnium.nl.

Afgelopen zomer hebben 13 bemiddelaars een opleiding gevolgd. Zij ontvingen diezelfde avond het bijbehorende certificaat uit handen van wethouder Kamminga. Inmiddels zijn alle bemiddelaars al ingezet bij burenconflicten en zijn diverse conflicten succesvol opgelost.

Actieteam Jongeren

Als derde spreker vertelde Leon Kornmann, adviseur Integrale Veiligheid van de gemeente, over het Actieteam Jongeren (ATJ). Jeugdoverlast is één van de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan. Het gaat dan om geluidsoverlast (scheuren met auto's en scooters, schreeuwen, etc.), alcohol- en drugsgebruik en het achterlaten van rommel. Om deze vormen van overlast te voorkomen en te bestrijden is het ATJ opgericht. Dit team is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, politie, jeugdwerk, woonstichting SSW en Vitras/CMD dat zich richt op hangjongeren en het bestrijden van overlast door jeugd. In het ATJ wordt de overlast door jongeren in de gemeente in kaart gebracht en wordt de aanpak hiervan op elkaar afgestemd.

Het ATJ bezoekt regelmatig ontmoetingsplekken waar jongeren samenkomen. Zo krijgt het inzicht in de specifieke problematiek en kan zij de overlast op maat aanpakken. De integrale aanpak van het ATJ heeft al veel kleine en grotere successen geboekt. Voor meer informatie over het ATJ kunt u contact opnemen met de Unit Openbare Orde en Veiligheid via telefoonnummer (030) 228 94 11.

Wijkcontactambtenaren

Medewerkers uit de gemeentelijke organisaties zijn aangesteld als wijkcontactambtenaren voor de wijken en dorpen en treden op als schakel tussen de wijken en dorpen én de gemeente. Zij vervullen hierbij de volgende taken:
* inventariseren en bespreekbaar maken van knelpunten en suggesties uit de wijk;
* stimuleren van wijksamenwerking en organiseren van wijkoverleg;
* bewaken van afspraken en afhandeling van actiepunten van het wijkoverleg;
* bevorderen van goede communicatie met en over de wijk;
* algemeen contactpersoon binnen de gemeente voor hun gebied.

Voor meer informatie over Wijk- en dorpsgericht werken kunt u contact opnemen met een van de wijkcontactambtenaren: Annemieke Vos, Miranda de Freitas, Gerard Kosterman en Lianne Oosterlee, via (030) 228 94 11. Of lees meer bij Wijk- en Dorpsgericht werken.

Informatie

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur, Ingrid Verbeek, telefoon (030) 228 95 01

Bilthoven, 19 oktober 2009