Ingezonden persbericht


Persbericht

Unisys Security Index: financiële crisis en dreigende grieppandemie niet van invloed op houding Nederlanders ten opzichte van veiligheid


· 70 Procent van ondervraagden onbezorgd over nakomen financiële verplichtingen
· Slechts 6 procent maakt zich zorgen over uitbraak eventuele pandemie
· 64 Procent staat positief tegenover biometrische oplossingen
· 94 Procent geeft voorkeur aan vingerprintscan voor de verificatie van de identiteit

Schiphol-Rijk, 20 oktober 2009 - Uit de resultaten van het vijfde Unisys Security onderzoek komt naar voren dat Nederlanders zich beperkt zorgen maken over hun veiligheid. Met een gemiddelde index score van 66 op een schaal van 0 tot 300 is dit de laagste score sinds de eerste editie van dit onderzoek in augustus 2007. Met name de index score met betrekking tot de financiële veiligheid en nationale veiligheid lijkt met het oog op de huidige financiële crisis en dreigende grieppandemie erg laag.

De Unisys Security Index is een wereldwijd onderzoek dat twee keer per jaar gehouden wordt onder 8.500 inwoners uit negen verschillende landen. De meest recente Index dateert uit september 2009. In Nederland werden 494 respondenten gevraagd naar hun houding ten opzichte van nationale veiligheid, financiële veiligheid, internetveiligheid en persoonlijke veiligheid.

Het huidige indexcijfer voor Nederland is 66, maar liefst twintig punten lager dan gemeten in maart 2009. Een zeer verrassende uitkomst gezien de grote economische veranderingen en de dreigende grieppandemie in de komende maanden. Het indexcijfer voor financiële veiligheid daalde met 29 punten naar 70 en de bezorgdheid over nationale veiligheid is zeer laag met een score van 56. Nederlanders maken zich nog altijd het meeste zorgen over hun veiligheid op het internet met een score van 71, toch is het vertrouwen hierin sinds maart met 27 punten toegenomen. Persoonlijke veiligheid scoorde 67 punten.

"De vijfde security index toont dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over hun veiligheid ondanks de economische situatie waarin Nederland momenteel verkeert en de dreiging van een grieppandemie," zegt Jan van der Sluis, Senior Manager, Identity & Credentialing bij Unisys. "Wij zijn dan ook zeer verrast door deze uitkomst. De economische situatie is sinds de laatste editie van dit onderzoek in maart 2009 alles behalve verbeterd en de dreiging van een griepepidemie was zeer hoog ten tijde van dit onderzoek. Men zou dan ook verwachten dat dit op een negatieve manier invloed heeft op de houding van de Nederlanders ten opzichte van hun financiële en nationale veiligheid. Niets blijkt minder waar. Slechts zes procent maakt zich zorgen over het nakomen van hun financiële verplichtingen terwijl bijna zeventig procent aangeeft zich helemaal geen zorgen te maken. 55 Procent maakt zich helemaal geen zorgen over de risico's van een griepepidemie in Nederland en slechts zes procent geeft aan wel bezorgd te zijn. Hieruit zouden we kunnen concluderen dat het erop lijkt dat de Nederlanders het einde van de financiële crisis in zicht hebben en dat de overheid daadkrachtig op de epidemie heeft gereageerd door voorlichting te geven en medicijnen beschikbaar te maken. Of, zijn Nederlanders misschien ras optimisten die denken het ook deze keer wel zal meevallen?"

Algemene uitkomsten:
Internetveiligheid
De indexscore met betrekking tot internetveiligheid is met maar liefst 27 punten afgenomen, van 98 naar 71. Acht procent van de ondervraagden geeft aan zich serieus zorgen te maken over hun veiligheid wanneer zij online winkelen of bankieren - een afname van 9 procent. Nederlanders maken zich weinig zorgen over hun computerveiligheid, slechts 13 procent maat zich zeer tot extreem zorgen. Veertig procent geeft aan zich totaal geen zorgen te maken over virussen en spam, 26 procent meer dan het eerste onderzoek in augustus 2007.

Persoonlijke veiligheid
Hoewel het aantal consumenten dat zich zorgen maakt over hun persoonlijke veiligheid zeer laag is, slechts 4 procent geeft aan zich hierover zorgen te maken, blijft ongeautoriseerd toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie een van de belangrijkste punten van zorgen. Bijna een kwart van de ondervraagden (22 procent) geeft aan zich hier serieus zorgen over te maken en 52 procent geeft aan zich hier een beetje zorgen over te maken.

Financiële veiligheid
Uit de Security Index komt naar voren dat ondanks de economische crisis, Nederlanders zich weinig zorgen maken over hun financiële veiligheid. Slechts 7 procent van de ondervraagden maakt zich in deze economisch slechte tijden zorgen over het nakomen van hun financiële verplichtingen, terwijl 66 procent zich totaal geen zorgen maakt. Misbruik van creditkaartgegevens blijft ondanks een afname van zeventien procent, wel de belangrijkste bron van zorgen. 21 Procent van de ondervraagden maakt zich zeer tot extreem bezorgd hierover.

Nationale veiligheid
Ondanks dat het onderzoek in een periode is afgenomen waarbij veel aandacht was voor de Mexicaanse griep en mogelijke pandemie, maken Nederlanders zich weinig zorgen over hun nationale veiligheid. In vergelijking tot het onderzoek uit maart 2009, is het algemene indexcijfer voor nationale veiligheid met maar liefst 14 punten afgenomen, van 70 naar 56. Slechts acht procent zegt zeer tot extreem bezorgd te zijn over hun nationale veiligheid. En slechts zes procent maakt zich zorgen over een pandemie.

Biometrie
Hoewel de Nederlanders zich heel veilig voelen, maken zij zich nog altijd zorgen over misbruik van creditkaart gegevens en toegang tot persoonlijke informatie door derden. Desalsniettemin, staan de Nederlanders open voor biometrische oplossingen voor de verificatie van hun identiteit. Meer dan tweederde (64 procent) geeft aan geen moeite te hebben met biometrische technologieën. 94 Procent heeft een voorkeur voor de vingerprint scan als identificatietool, gevolgd door de pincode (88 procent) en oogscan (86 procent). Stemopnames zijn het minst populair met 57 procent.

"Wij vinden met z'n allen dat het belangrijk is dat mensen zich veilig voelen, in het verkeer en op straat, op het werk, en ook op het internet, " zegt van der Sluis. "Men moet niet alleen nadenken over veiligheid als men online winkelt of bankzaken regelt, maar ook over bijvoorbeeld nationale veiligheid. De dreiging van terroristische aanslagen is nog steeds substantieel en zo ook geclassificeerd door de overheid. Wij juichen het toe dat de Nederlanders positief staan tegenover oplossingen als Biometrie. Het is nu de uitdaging om de brug te slaan naar een brede acceptatie."

###



Ingezonden persbericht