Ingezonden persbericht


Persbericht 23 juni 2009

Nieuwe collegereeks HOVO in Teylers Museum

Colleges van de Universiteit Leiden voor vijftigerplussers in historische setting.

De `collegezaal' van Teylers Museum. Foto: Kees Hageman

Hoe groot was de invloed van Anton Mauve op zijn leerling en neef Vincent van Gogh? Waarom duurde het zo lang totdat Johannes Brahms zijn eerste symfonie kon voltooien? En hoe beïnvloedde de sterrenkunde de antieke kunst en literatuur? Het zijn vragen die aan de orde komen in de nieuwe collegeseries van de Universiteit Leiden voor ouderen (HOVO) in Teylers Museum. De hoorcolleges over Anton Mauve ­ behorend tot de Haagse School - vinden plaats in het kader van de grootste overzichtstentoonstelling ooit rondom het werk van Anton Mauve in Teylers Museum en Singer Laren (18 september 2009 tot en met 17 januari 2010). Naast deze kunsthistorische colleges kunnen vijftigplussers in de historische Gehoorzaal van het oudste museum van Nederland leren over muziekgeschiedenis en de cultuurgeschiedenis van de sterrenkunde.

In 2008 werden voor de eerste keer colleges georganiseerd door bureau HOVO van de Universiteit Leiden en Teylers Museum. Na twee succesvolle reeksen vindt nu de derde serie plaats. Teylers Museum wil met deze bijzondere samenwerking een bijdrage leveren aan het principe van life long learning, het idee dat iedereen op elke leeftijd kennis kan vergaren om zich verder te ontwikkelen. Voor elke leeftijd biedt het museum daarom een passend programma: van speurtochten en rondleidingen voor kinderen van vier jaar oud tot HOVO-cursussen voor vijftigplussers.

In het najaar starten drie nieuwe collegeseries in Teylers Museum: Anton Mauve, tussen Haagse School en Vincent van Gogh Docent: Dr. Fred Leeman, oud-conservator van het Van Gogh Museum. Rondleiding door de expositie op 20 oktober. 7 dinsdagen, 13 oktober t/m 24 november, 13.00-14.45 uur, Haarlem, Teylers Museum.

Van Bach tot Brahms
Docent: Drs. C.N. (Kolja) Meeuwsen, docent muziekgeschiedenis, Universiteit Leiden en docent Historische ontwikkeling aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. 10 dinsdagen, 29 september t/m 8 december (20 oktober geen college), 11.00-12.45 uur Haarlem, Teylers Museum.

De hemelse wetten: een cultuurgeschiedenis van de sterrenkunde Docent: Dr. R.H. van Gent, wetenschappelijk medewerker Geschiedenis van de cartografie, Universiteit Utrecht. 10 woensdagen, 7 oktober t/m 9 december, 11.00-12.45 uur, Haarlem, Teylers Museum

Geïnteresseerden van vijftig jaar en ouder kunnen zich inschrijven via bureau HOVO. Een vooropleiding wordt niet gevraagd. Levens- en beroepservaring zijn voldoende.