Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil slimme prijs voor elk geneesmiddel (20/10/09)

Door te pleiten voor een maximumprijs voor elk geneesmiddel gaat de Sp.a te kort door de bocht. N-VA pleit niet voor een maximum-, wel voor een slimme prijs voor elk geneesmiddel.

Louis Ide: Bepaalde nieuwe antibiotica zijn zogenaamde zware antibiotica, die enkel zouden mogen worden ingezet bij een welbepaalde pathologie. Immers, als ze worden aangewend voor eenvoudige pathologie is het alsof je met een bazooka op een mug schiet. En toch, omdat de farmaceutische industrie er alles aan doet om die antibiotica te verkopen en winst te maken, worden ze momenteel niet altijd doelmatig aangewend. Dit lijkt verderfelijk, maar het is ook begrijpelijk dat als een bedrijf dan al eens een werkzaam product op de medische markt krijgt, het de investeringen wil terugverdienen alvorens het patent afloopt. Met dit marktprincipe in het achterhoofd zou de overheid volgens mij net een hogere prijs voor dergelijke geneesmiddel moeten voorzien in ruil voor een doelmatiger gebruik vanwege de sector. Op deze manier haalt het bedrijf haar winst niet langer uit het aantal verkochte pillen, maar wel uit de unieke prijs van een pil. En worden de bedrijven gestimuleerd om ook voor ziektes die niet vaak voorkomen aan onderzoek te doen en geneesmiddelen te produceren.

De Sp.a pleit met haar voorstel voor een verfijning van het KIWI-model. Maar die KIWI is al lang rot en zou beter bij het afval worden gezet. Niet in het minst omdat ze de kansen van bepaalde producenten van generische geneesmiddelen - de zogenaamde witte producten - fnuikt.

Louis Ide: In principe heb ik niets tegen een openbare aanbesteding. Maar het KIWI-model werkt niet. SP.A wil een verfijning door een maximumprijs, maar ook dat is niet zaligmakend. Integendeel. We zouden beter de mosterd halen in het buitenland. In Denemarken bijvoorbeeld, wordt voor bepaalde medicijnen om de zoveel weken via internet aan prijsbepaling gedaan. Dat is een interessant en flexibel instrument omdat het bedrijven die het pleit op een bepaald moment verliezen tenminste recht geeft op een herkansing. Een aanbesteding zoals het KIWI-model laat die flexibiliteit niet toe, waardoor ook generische bedrijven failliet gaan.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be