FloraHolland


Subsidie Productschap Tuinbouw voor ontwikkeling sierteeltrobot

FLORAHOLLAND, 20 oktober 2009 (persbericht) - Het Productschap Tuinbouw gaat de ontwikkeling van een sierteeltrobot voor de tuinbouw subsidiëren. Een sierteeltrobot kan in het logistieke proces diverse soorten plastic bloemenfust herkennen en verplaatsen van transportband naar stapelwagen, van stapelwagen naar stapelwagen en van stapelwagen naar transportband. VGB en FloraHolland starten met de daadwerkelijke ontwikkeling van de sierteeltrobot. Begin 2010 gaat een pilot met robotisering op locatie bij FloraHolland Aalsmeer van start.

Verbetering efficiency en arbeidsomstandigheden De inzet van een sierteeltrobot biedt volop kansen voor de hele sierteeltsector. Bij telers, handelsbedrijven en veilingen kan de sierteeltrobot zorgen voor verbetering van efficiency en arbeidsomstandigheden. Bij FloraHolland is de ontwikkeling van de sierteeltrobot een belangrijke stap in de realisatie van vraaggestuurde dienstverlening. Hierbij bepaalt de klant zelf het aflevermoment en de hoeveelheid. In het project zullen verschillende business cases uitgewerkt worden voor de inzet van de sierteeltrobot bij telers, handelsbedrijven en de veiling.

Verder met Flowers on Demand
Om vraaggestuurde dienstverlening te kunnen bieden heeft FloraHolland begin 2009 een nieuw logistiek-, mechanisatie- en commercieel concept uitgewerkt onder de naam Flowers on Demand. Flowers on Demand biedt klanten de mogelijkheid om bloemen na aankoop in een geconditioneerde opslagruimte van de veiling te laten staan en deze naar behoefte op fustniveau af te roepen.

Korte terugverdientijd
De omwenteling van aanbod- naar vraaggestuurde logistiek vindt plaats door een gefaseerde introductie van nieuwe technologieën en vraaggestuurde diensten. De onderdelen met een korte terugverdientijd, zoals een sierteeltrobot, krijgen daarin prioriteit. Met dit nieuwe logistieke concept werkt FloraHolland aan het versterken van haar marktplaatsen en speelt zij in op ontwikkelingen in de markt zoals ontkoppeling van prijsvorming en logistiek, beeldveilen, e-trade, Kopen op Afstand (KOA), bemiddelen en stromen buiten de veiling om. Met vraaggestuurde logistiek gaan de ketenkosten omlaag en kan Nederland haar positie in de wereldsierteeltketen verder versterken. Flowers on Demand wordt realiteit door gezamenlijke innovatie met ketenpartners.