Toewijzing emissierechten definitief

De Raad van State stelt het Nederland in het gelijk over de toewijzing van CO2-emissierechten aan bedrijven in de zware industrie- en energiebedrijven. De ministers van VROM en EZ wezen in het najaar van 2008 emissierechten toe voor de periode 2008-2012 aan deze bedrijven. Ruim veertig bedrijven gingen daartegen in beroep. Dat beroep is vandaag afgewezen.

Definitieve uitspraak

De Raad van State is van oordeel dat het Rijk aan nagenoeg alle bedrijven voldoende emissierechten heeft toegekend. Door de uitspraak staat definitief vast over welk aantal CO2-emissierechten de bedrijven beschikken in de periode 2008-2012. VROM hoeft het toewijzingsbesluit niet meer aan te passen. Door de uitspraak kan Nederland de beoogde 16 miljoen rechten gaan veilen. Het nationale toewijzingsbesluit wijst daarnaast voor 83 miljoen aan emissierechten per jaar toe in de periode 2008-2012, met een CO2-marktwaarde tussen de 830 miljoen en 1,6 miljard per jaar, uitgaande van een prijs tussen de 10 en 20 euro per ton.

Windfall-korting

Een aantal electriciteitsbedrijven had bezwaar tegen de zogeheten windfall-korting. De windfall-korting is een beperking van de hoeveelheid emissierechten om overwinsten te voorkomen. Electritciteitsbedrijven zouden anders die winsten maken door de waarde van gratis verkregen rechten door te rekenen in de energieprijs. De electriciteitsbedrijven waren het hier niet mee eens, maar zijn vandaag in het ongelijk gesteld. De windfall-korting blijft gehandhaafd.

Achtergrond

Emissierechten geven bedrijven het recht om een bepaalde hoeveelheid CO2 (onder een emissieplafond of cap) uit te stoten. De overheid wijst bedrijven een hoeveelheid emissierechten toe. De toewijzing van CO2-emissierechten aan de afzonderlijke bedrijven is gebaseerd op de gemiddelde emissies van drie jaren in de periode 2001 tot en met 2005. De bedrijven hebben deze drie jaren zelf opgegeven. Uitgangspunt van de emissiehandel is dat de bedrijven de goedkoopste optie kiezen bij de keuze tussen het zelf terugbrengen van hun emissies of het aankopen van emissierechten.

De bedrijven ontvangen aan het begin van het jaar rechten. Aan het einde van het jaar moeten ze rechten inleveren overeenkomstig hun werkelijke uitstoot. Tussendoor kunnen zij handelen. Niet alleen aangewezen bedrijven, maar ook andere bedrijven, instellingen en burgers kunnen in emissierechten handelen. De regels voor CO2-emissiehandel zijn gebaseerd op de Europese richtlijn voor handel in broeikasgasemissierechten.