Gemeente Rotterdam

Rotterdamse ondernemers gaan op grote schaal investeren in hun winkelgebied of bedrijventerrein door een BIZ regeling aan te vragen. Samen met de wethouders Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) en Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) hebben ondernemers op vrijdag 2 oktober in Rotown uitvoeringsovereenkomsten ondertekend waarmee de BIZ regelingen worden aangevraagd.

De regeling voor Bedrijven Investering Zones (kortweg BIZ) is van, voor en door ondernemers. In de BIZ-gebieden investeren ondernemers in de kwaliteit van hun winkelgebied of bedrijventerrein. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld extra surveillance, camerabewaking, vaker schoonmaken of meer groen. Deze activiteiten bevorderen de leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in het BIZ-gebied. Met de invoering van een BIZ worden de lasten van collectieve investeringen gelijkmatig verdeeld onder alle ondernemers in een afgebakend gebied. Ook wordt de organisatiegraad van ondernemers vergroot. Dit zorgt uiteindelijk voor sterkere ondernemingen die daardoor weer betere gesprekspartners worden voor de gemeente.

Sinds de wet BIZ in mei 2009 van kracht is, hebben ondernemers in verschillende gemeentes aanvragen ingediend voor een BIZ. Rotterdam is koploper met zes aanvragen voor de gebieden Rodezand, Lijnbaan, Nieuwe Binnenweg, Hillegersberg en de bedrijventerreinen Hordijk en Noord West.

Met de ondertekening van de uitvoeringsovereenkomsten is de eerste stap gezet voor kwaliteitsverbetering van de BIZ gebieden. In de uitvoeringsovereenkomsten geeft het Gemeentebestuur aan dat ze gezamenlijk met de betrokken ondernemers gaan toewerken naar een BIZ waarmee de leefbaarheid in een winkelgebied of bedrijventerrein wordt vergroot. De gemeente zal daarnaast zorgen voor een draagvlakonderzoek onder de betrokken ondernemers, de BIZ-verordening en de heffing. De ondernemers beloven in de overeenkomst de afspraken voor gebiedsverbetering na te komen.

Voordat er wordt gestart met de investeringen moeten er nog twee belangrijke stappen worden gezet. Ten eerste buigt het college zich samen met de raad op 5 november over de vaststelling van de verordeningen. Ten tweede moet het BIZ-plan door de meerderheid van de ondernemers gedragen worden om de activiteiten succesvol uit te voeren. Daarom wordt onder alle ondernemers die een bijdrage moeten leveren aan het BIZ- gebied een stemming gehouden over het draagvlak. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Gemeentebelastingen. Als uit het onderzoek blijkt dat er voldoende draagvlak is, kan de ondernemersvereniging aan de slag met de uitvoering van de plannen. De uitslag van dit onderzoek wordt 14 december bekend gemaakt.

Bron: Bestuursdienst, 20-10-2009