Senternovem

20-10-2009 | Idealendag groot succes

Idealendag 10-10-09 bezocht door ruim 700 initiatiefnemers

Ruim 700 gemotiveerde initiatiefnemers met projecten in binnen- en buitenland gingen met elkaar, met overheden, bedrijven en ondersteunende organisaties in gesprek.

De Idealendag was een groot succes. De uitkomst van de dag, die door GreenWish, Impulsis en Trouw werd georganiseerd, is dat particuliere initiatieven en overheden elkaar kunnen versterken en aanvullen, maar de overheid zou hierin meer ondersteuning kunnen bieden.

Nederland bruist van de goede initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling, maar initiatiefnemers voelen zich onvoldoende gesteund door de overheid. Zij zoeken nieuwe wegen om hun idealen te realiseren.

Pieter Winsemius, oud minister van VROM en medeoprichter van de Publieke Zaak, stak in zijn toespraak de initiatiefnemers een hart onder de riem: "Idealisten zitten precies tussen tevreden en ontevreden mensen in: ze zien wat er beter kan, en pakken dat vervolgens zélf op". Hij benadrukte de noodzaak om als overheid gehoor en begeleiding te geven aan actieve burgers die constructief aan de slag willen.

Netwerken was de rode draad van de dag. Initiatiefnemers grepen de kans om met elkaar en ondersteunende organisaties ervaringen uit te wisselen en advies in te winnen. Ondersteuners waren onder de indruk van de betrokkenheid en diversiteit van de deelnemers. Deelnemers van de dag en andere geïnteresseerden kunnen nog een aantal weken op de website van de dag ideeën uitwisselen en elkaar ontmoeten.

De Idealendag werd afgesloten met de prijsuitreikingen van de Idealenwedstrijd 2009.
De winnaars:

Buitenland

1e prijs (7.500 euro) - Training centre for sustainable chicken farming

2e prijs (4.000 euro) - SOS Mali

Nederland

1e prijs (7.500 euro) - the Hubshop

2e prijs (4.000 euro) - Bellaplant

Publieksprijs
Een veilige haven (5.000 euro)

Op www.idealendag.nl vindt u een link naar de idealen van de winnaars.

Om een impressie te krijgen van de dag kunt u terecht op de website van de dag en bij verschillende media:

Goed TV
Op 31 oktober om 21.30 uur het verslag van de dag van Goed TV bekijken. GoedTV is een nieuwe digitale televisiezender voor kijkers die geïnteresseerd zijn in de samenleving thuis en in het buitenland. GoedTV laat zien hoe Goede doelen, overheid, maatschappelijke betrokken bedrijven, organisaties, overheid alsook particulieren zich positief inzetten voor de samenleving. GoedTV is overal landelijk te ontvangen op 995 en opgenomen in het basispakket van alle kabelmaatschappijen. www.goedtv.nl.

Mambapoint
Op de site van Mambapoint staan filmpjes van deelnemers aan de Idealendag die vertellen over hun project. Mambapoint is een platform voor ontwikkelingssamenwerking en opgericht door de NCRV. De Mambapoint redactie maakt wekelijks uitzendingen over interessante projecten en inspirerende mensen. Mambapoint gelooft in de kracht van bewegend beeld. www.mambapoint.tv