Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente treft maatregelen tegen illegale stort groenafval (persbericht 058, 2009)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft te kampen met de illegale stort van groenafval op 35 plekken binnen de gemeentegrenzen. De gemeente gaat nu met maatregelen proberen de mentaliteit en het gedrag van de vervuilers te beïnvloeden. Daarmee hoopt de gemeente dat deze groep inwoners voortaan ook gebruik gaat maken van de gratis ophaal- en wegbrengservice. Op donderdag 22 oktober 2009 om 14.00 uur plaatst wethouder Luijckx symbolisch een bord bij een illegale stortplaats van groenafval aan de Astronautenlaan.

Gratis

Â

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer kunnen inwoners het groenafval gratis wegbrengen naar de Composteerlocatie in Sappemeer en het Afval AanbrengPunt in Hoogezand. Ook wordt het groenafval afgehaald via de wijkcontainers en de zogenoemde âtakkenroutesâ. Toch ondervindt de gemeente hinder van illegaal storten van groenafval op 35 plekken. De bedoeling is om dit probleem te reduceren en zoveel mogelijk te voorkomen.

Â

De gemeente gaat borden plaatsen op de bewuste stortlocaties. Hiermee wil de gemeente de overtredende bewoners attenderen op zijn of haar morele plicht en staat vermeld wat de juiste handelswijze is voor groen- en tuinafval. Daarmee hoopt de gemeente gedrag te veranderen van degenen die tot dusverre de leefomgeving vervuilen door de illegale stort van groenafval. De gemeente hoopt ook dat buurtbewoners de gemeente makkelijker bellen als zij een illegale storting zien. Vooral, omdat alle inwoners gezamenlijk betalen voor de schoonmaakacties die de gemeente uitvoert. De gemeente haalt zeer regelmatig het illegaal gestorte groenafval op, waardoor het de gemeenschap geld kost.

Â

Preventie

De gemeente heeft verschillende preventieve maatregelen genomen om de illegale stort van groenafval tegen te gaan. De bewoners vinden hun informatie over het gratis aanleveren van groen- en tuinafval in de jaarlijks huis-aan-huis verspreide Mooimanbrochure, op internet, in de persoonlijke afvalkalender, speciale flyers en berichten in de lokale media. Ook zijn er gericht brieven verspreid in gebieden waar zich problemen voordeden.

Â

Ook logistiek zijn er preventieve maatregelen getroffen. Zo zijn de openingstijden van het Afval Aanbreng Punt (AAP) en de Composteerlocatie verruimd, en zijn de interne richtlijnen aangescherpt voor het verwijderen van groenafval uit het gemeentelijke groen bij schoonmaak- en snoeiwerkzaamheden. Het is nu aan de bewoners om elkaar een mooie leefomgeving te gunnen.

Â